Trh práce se stále mění: Jak nastartovat i restartovat kariéru | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Trh práce se stále mění: Jak nastartovat i restartovat kariéru

Nově mezi nejčastější požadavky zaměstnavatelů patří komunikační dovednosti.
Nově mezi nejčastější požadavky zaměstnavatelů patří komunikační dovednosti. (Foto scom, ara)

Hledání práce není snadné nebo dokonce zábavné pro nikoho. Přesto jsou na trhu práce dvě skupiny, které mají velmi složitou situaci – absolventi a pracovníci 50+. Trh práce se mění. Jenže zatímco zaměstnavatelé si stěžují, jak těžké je najít schopné a zkušené zaměstnance, pracovníci ve věkové skupině 50+ naříkají, že o jejich zkušenosti nikdo nestojí.

Firmy se přizpůsobují

Podle odborníků se ale nezaměstnaným začíná blýskat na lepší časy. Firmy se musely přizpůsobit podmínkám a začaly hledat spíše šikovné a flexibilní lidi. A předem počítají s tím, že nové zaměstnance proškolí nebo dokonce vzdělají v odborné oblasti. „Problémy s hledáním nových zaměstnanců vedou i ke snižování nároků zaměstnavatelů, říká analytik Michal Novák z Profesia CZ.

Odborníci radí: Prodejte komunikační schopnosti

Trh práce zažívá největší proměnu od druhé světové války. Robotizace a softwarová automatizace zvýšily poptávku firem po tzv. měkkých dovednostech. Nově mezi nejčastější požadavky zaměstnavatelů patří komunikační dovednosti, analytické myšlení a příjemné vystupování. Jenže podle analytika Michala Nováka právě tyto nejpoptávanější dovednosti neumějí uchazeči o zaměstnání pořádně prodat. „Jednou z možností, jak si otevřít dveře do firmy, může být například nabídnout pomoc na konkrétním projektu ještě v rámci výběrového řízení nebo přijít do firmy na pár dní. Nadřízení na vlastní oči uvidí, jak pracujete, přemýšlíte a vystupujete,“ dodává Tereza Knířová ze Sodexo Benefity.

Co hledají firmy

Podle průzkumu společnosti Manpower firmám u zaměstnanců nejčastěji chybí:

Kreativita a originalita (24 %) *Odpovědnost, spolehlivost a disciplína (22 %)

Logické myšlení a schopnost řešit problémy (20 %)

Odolnost, schopnost zvládat stres a přizpůsobivost (20 %)

Spolupráce a týmová práce (19 %) *Kritické a analytické myšlení (18 %)

Učenlivost a zvídavost (18 %) *Iniciativnost (17 %)

Zaměstnanci 50+ jsou podceňovaný poklad

Jsou zkušení, zodpovědní a loajální. Přesto o ně není na trhu práce rvačka. Přitom jsou zaměstnanci 50+ podceňovaný poklad. V některých zaměstnavatelích stále přetrvává stereotyp, že zaměstnanci s dřívějším datem narození jsou pomalí, zkostnatělí a o flexibilitě si můžou jen nechat zdát. Přitom jde o zodpovědné dříče, ochotné kvůli udržení místa leccos překousnout. Navíc disponují cennými zkušenostmi, znalostmi a neocenitelnými kontakty. Stačí je jen umět správně využít.

Trh práce stárne

Podle květnového průzkumu společnosti Manpower se 49 % českých zaměstnavatelů potýká s problémy při obsazování svých volných pracovních pozic. A lépe hned jen tak nebude. Více než polovině lidí na trhu práce je nad 40 let a stále jich přibývá. Zaměstnavatelé, kteří sázejí jen na mladou krev, tak brzy nebude mít z čeho vybírat.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.