Seriál Aha! Přehled příspěvků pro lidi v nesnázích | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 4. května 2024

Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie

Seriál Aha! Přehled příspěvků pro lidi v nesnázích

ilustrační foto
ilustrační foto (Foto scom)

Přišli o práci, nebo ještě hůř, skončili na invalidním vozíku. S některými lidmi se život nepáře. Jiní zase mají senzační nápady, ale chybějí jim peníze na rozjezd. Jak těm může stát pomoci?

Lidem s postižením může stát přispět na zvláštní pomůcky, které jim trochu ulehčí život a které se nehradí ze zdravotní pojistky. Například na nákup auta pro těžce postižené Úřad práce vyplácí až 200 tisíc korun. Limit je až 400 tisíc korun, takovou částku lze poskytnout na pořízení plošiny. „Nárok na příspěvek na zvláštní pomůcku má osoba, která má těžkou vadu nosného nebo pohybového ústrojí nebo těžké sluchové postižení anebo těžké zrakové postižení charakteru dlouhodobě nepříznivého zdravotního stavu a její zdravotní stav nevylučuje přiznání tohoto příspěvku,“ uvádí ministerstvo práce.

SPECIÁLNÍ COVIDOVÁ DÁVKA

Přestože prakticky už všechna vládní proticovidová opatření, která lidem znemožňovala pracovat, skončila, »pracáky« i nadále vyplácejí speciální dávky, tzv. MOP Covid. „Posuzování nároku na dávku a její výši zůstává neměnné, tj. posuzuje se celková sociální a majetková situace žadatele a osob společně posuzovaných,“ potvrdila Aha! mluvčí ÚP Kateřina Beránková. Dávku je možné poskytnout na nákup jídla, ošacení, hygienických potřeb, úhradu nájmu a energií spojených s užíváním bytu, hypotéku, služby spojené s telefonem či internetem. Naopak MOP Covid nelze přiznat na úhradu léků, splátky dluhů, leasingů nebo nákladů spojených s podnikáním.

PŘÍSPĚVEK NA DOJÍŽDĚNÍ

Příspěvek je určen lidem, kteří jsou nebo byli vedeni v evidenci uchazečů o zaměstnání a požádali o poskytnutí příspěvku na dojížďku v době vedení v evidenci úřadu práce nebo nejpozději do 30 kalendářních dnů ode dne vzniku pracovního poměru, který bezprostředně navazuje na ukončení evidence. Příspěvek je proplácen po sjednanou dobu a to za měsíce, kdy žadatel prokáže doložením měsíčního vyúčtování mzdy nebo platu (výplatním listem, páskou), že do zaměstnání v tomto měsíci dojížděl (jeho pracoviště tedy musí být v jiné obci, než kde má bydliště – pozn. red.), a že jeho hrubá mzda či plat za vykonávanou práci nepřesáhla 1,5 násobek hodnoty průměrné mzdy za 1. až 3. čtvrtletí předcházejícího roku. Výše podpory se odvíjí od dojezdové vzdálenosti, maximum je však 3500 Kč.

DOTACE PRO VČELAŘE

Chovatelé včel z řad právnických i fyzických osob, kteří jsou evidováni u Českomoravské společnosti chovatelů, mohou pro svou obživu či zálibu získat finanční injekci. Dotaci je možné využít na pořízení nového technického vybavení, přičemž celkový příspěvek pro jednoho chovatele činí nejvýše 100 000 Kč. Peníze lze využít také na boj proti varroáze, úhradu nákladů na rozbory medu nebo na obnovu včelstev.

POMOC STARTUJÍCÍM PODNIKATELŮM

Jste bez práce a přemýšlíte nad tím, že se pustíte do podnikání? K tomu kromě odvahy a dobrého byznys plánu potřebujete ještě kapitál. A ten mohou do začátku podnikatelům poskytnout Úřady práce. Kolik lze získat? Výše příspěvku závisí na míře nezaměstnanosti, v okresech s nižší nezaměstnaností než je celorepublikový průměr může příspěvek dosáhnout až 124 900 Kč, jinak je možné získat až 187 350 Kč. O konečné výši příspěvku rozhoduje Úřad práce. Podmínkou je, že žadatel musí být v evidenci úřadu, žádost je tedy nutné podat ještě před zahájením podnikatelské činnosti.

 

Přečtěte si
František Klapal
30. 8. 2022 • 23:31

No, já se trochu obávám, že se v současné době hodně zapomíná na firmy. Ty také potřebují pomoc. Já například nedávno učinil poměrně velkou investici do modernizace. Mimo jiné jsem do firmy koupil drahé šroubové kompresory, viz http­s://ww­w.kom­preso­ry-filtry-servis­.cz/pr­oduk­ty/kom­preso­ry/kom­preso­ry-boge/sroubove-kompresory-boge Bohužel jsem se kvůli tomu dost zadlužil a jestli kvůli současným cenám energií budu muset propouštět nebo nedejbože firmu zavřít, tak vůbec nevím co budu dělat.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.