Peníze od státu k lepšímu bydlení! Na zateplení, soláry, kotle... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Peníze od státu k lepšímu bydlení! Na zateplení, soláry, kotle...

ilustrační foto
ilustrační foto (iStock)

Rostoucí ceny stavebních prací i materiálu dělají všem, kdo si hodlají vylepšit své bydlení, vrásky. Jenže platí, že i díky dotačním programům státu můžeme na novém kotli, solárních panelech či zateplení ušetřit desítky, ale i stovky tisíc. Nízkopříjmovým domácnostem pak »zelené « dotace mohou pomoci pokrýt až 95 procent nákladů. A to už se vyplatí!

KDE SE PTÁT?

Dotace v programech Nová zelená úsporám vyřizuje Státní fond životního prostředí. Veškeré podrobnosti tak najdete na webu sfzp.cz.

KDO MÁ NÁROK? 

Žádat o dotace může vlastník stávajícího domu nebo stavebník nového domu. Celková výše podpory na jednu žádost je omezena na maximálně 50 % celkových přímých realizačních výdajů. V případě využití některého z dotačních bonusů pak až na 60 %. Podporu může žadatel získat jen v případě, že nemá žádné závazky po lhůtě splatnosti u finančního úřadu, správy sociálního zabezpečení, SFŽP či jiných státních úřadů. Žadatel také musí mít právo nakládat s nemovitostí v plném rozsahu. Nemovitost tak například nesmí být pod soudcovskou či exekutorskou zástavou, není na ni nařízena exekuce či příkaz k prodeji.

NA CO LZE PENÍZE ZÍSKAT?

1) Na částečné nebo komplexní zateplení stávajících budov. Výše podpory se pohybuje od 600 do 3800 korun za metr čtvereční.

2) Na výstavbu nebo koupi nového rodinného domu s velmi nízkou energetickou náročností. Poskytnutá částka se pohybuje od 200 tisíc korun až po půl milionu na jeden dům.

3) Na výměnu zdrojů tepla – získat lze příspěvek na výměnu kotle (od 30 tisíc Kč), ale také na nové tepelné čerpadlo, a to až 140 tisíc korun. Vyměnit s příspěvkem od státu lze i zdroje pro přípravu teplé vody – např. na solární termický ohřev vody stát přispěje 40 tisíc korun, pokud jím půjde navíc ještě přitápět, získat lze ještě o 20 tisíc korun víc. Při instalaci fotovoltaických systémů pro výrobu elektřiny lze získat až 200 tisíc korun.

4) Od SFŽP lze také získat peníze na instalaci stínící techniky (od 1000 Kč/m2), za osazení střech domu zelení (od 700 Kč/m²), na zachycování a další využívání dešťové vody (tzv. Dešťovka vyplácí částku v rozmezí 27 tisíc až 105 tisíc korun).

LIDÉ BY CHTĚLI STAVĚT, ALE... 

Také firmy, které dodávají např. solární panely nebo tepelné izolace, nemají v současné době moc dobré zprávy. Materiálu ale i montážníků je nedostatek. „Na trhu je v současné době panelů nedostatek (alespoň těch kvalitních), z tohoto důvodu jsou realizační firmy nuceny odkládat instalace u jejich zákazníků, a to na ně samozřejmě, v konečném důsledku, nevrhá dobré světlo,“ připustil pro Aha! Daniel Frejvald ze společnosti Wienerberger.

Podle něj navíc spuštění nových dotačních výzev hlad po fotovoltaice ještě umocní. A ti, co se dočkají, musí počítat, že si připlatí. „Kromě odlivu pracovníků se v tomto segmentu také negativně odráží nárůst energií, výrobních surovin a dlouhodobé narušení globálních dodavatelských řetězců,“ dodává Vojtěch Ušela ze společnosti Fibran CZ.

Přečtěte si
František Klapal
31. 7. 2023 • 21:23

Právě nad tím, že bych si zažádal o dotaci teď hodně přemýšlím. Chtěl bych si totiž ještě před začátkem topné sezóny koupit tepelné čerpadlo. Nejspíš od této firmy - http­s://ww­w.za­topi­me.cz/ Mám docela dost našetřeno, ale kdyby se mi něco vrátilo v podobě dotace, tak by to bylo super.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.