FINANČNÍ RÁDCE: Novinky v sociálních dávkách! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

FINANČNÍ RÁDCE: Novinky v sociálních dávkách!

Ilustrační foto
Ilustrační foto (profimedia.cz)

Přídavky se zvýšily od července více než o čtvrtinu díky novele zákona o státní sociální podpoře. Dosáhne na ně zhruba dvakrát více dětí než dosud a zároveň získají i více peněz.

1) Rozhodují příjmy

Na přídavek dosáhnou rodiny s dlouhodobě nízkými příjmy. O tom, co je nízký příjem, rozhoduje tzv. životní minimum. Příjem rodiny přitom nesmí být vyšší než jeho 3,4násobek.

Jak vysoký může být příjem rodiny

Rodina                                                      Maximální čistý příjem
1 dospělý, 1 dítě ve věku 5 let                            18 768 Kč
1 dospělý, 2 děti ve věku 8 a 16 let                    29 716 Kč
2 dospělí, 1 dítě ve věku 5 let                             29 648 Kč
2 dospělí a 2 děti ve věku 3 a 5 let                     36 346 Kč
2 dospělí a 3 děti ve věku 5, 12 a 13 let             46 100 Kč

2) Počítá se plat i alimenty

Do příjmu rodiny, který rozhoduje při výpočtu nároku na přídavky, patří nejen příjmy ze zaměstnání nebo podnikání. Započítává se např. i peněžitá pomoc v mateřství, rodičovský příspěvek, nemocenská, podpora v nezaměstnanosti, ošetřovné, důchod i alimenty.

3) Peníze se vyplácí dlouhodobě

Peníze vyplácí jednou měsíčně úřad práce. Jde o dávku, která se vyplácí dlouhodobě, dokud má rodina nízký příjem a dítě je nezaopatřené (ale maximálně do 26 let věku).

4) Částka není stejná

Částka, kterou rodiny pobírají, se liší nejen podle věku dítěte, ale rozhoduje i to, zda aspoň jeden z rodičů pracuje nebo podniká. Pak má totiž nárok na tzv. zvýšenou výměru, která je »odměnou« státu za vynaložené úsilí.

5) Nevíte si rady? Volejte!

Nevíte si rady? Zavolejte bezplatně na Call centrum Úřadu práce ČR na linku 800 779 900 nebo pište na callcentrum@uradprace.cz. Informace najdete také na https://www.uradprace.cz/ web/cz/pridavek-na-dite1.

6) Jak a kam podat žádost

Žádost se podává na úřad práce. Nezáleží na místě trvalého pobytu, žádost si podáte tam, kde skutečně žijete. Formulář získáte na úřadu práce nebo na https://www.mpsv.cz/web/cz/-/ zadost-o-pridavek-na-dite. Budete potřebovat i průkazy totožnosti, rodné listy dětí do 15 let, potvrzení o nezaopatřenosti dítěte (např. potvrzení o studiu apod.), doklad o výši čtvrtletního příjmu a doklad o výživném (pokud ho máte).

+tip Aha!: Na úřad práce nemusíte osobně, žádost je možné poslat prostřednictvím datové schránky nebo e-mailu se zaručeným elektronickým podpisem. Další možností je zaslání poštou nebo odevzdání na podatelně příslušného kontaktního pracoviště ÚP ČR.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.