Dluhy do 1500 korun? Za rok se odpustí! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Dluhy do 1500 korun? Za rok se odpustí!

Ilustrační foto
Ilustrační foto (profimedia.cz)

Už chybí jenom podpis prezidenta Miloše Zemana (76) a v Česku začne platit novela exekučního řádu. Ta zavádí hned několik významných změn dotýkající se vymáhání pohledávek. Co všechno se mění?

Sněmovna po dvou letech projednávání ve středu většinou 162 hlasů odsouhlasila, že zastavování dlouhodobých bezvýsledných exekucí, tedy dluhů do 1500 korun, se budou moci v Česku od příštího roku zastavit. Ty nejčastěji vznikají při jízdě načerno. Zastavit by se tak mohlo přes dva ze čtyř milionů exekucí v zemi. Norma zároveň také mění pořadí splácení dluhu, tzn., že dlužník bude moci přednostně splácet nejprve svůj původní dluh, teprve potom úrok, následně úrok z prodlení a nakonec náklady věřitele. Dosud to totiž fungovalo naopak a to vedlo k tomu, že dluh i přes splácení neustále narůstal a dlužník byl stále v dluhové spirále.

Další změny

*Zavádí se »milostivé léto«, které se týká dluhů vůči veřejné správě. Pokud dlužník jednorázově zaplatí dluh a k tomu uhradí 750 korun na náklady zastavení exekuce, bude bez škraloupu. Musí to ale stihnout do půl roku ode dne účinnosti novely.

*Exekutor má nově povinnost nahrávat veškerou ústní komunikaci, kterou on nebo jeho zaměstnanci s dlužníky vedou.

*Dlužník má nově nárok na zaslání celého exekučního spisu na datovém nosiči.

*Změna u tzv. mobiliární exekuce – tedy zabavování dlužníkova majetku exekutorem. Nově se to bude týkat jenom fyzických osob, nikoliv právních osob (firem, nadací).

Komora nesouhlasí

Novela zákona také zcela mění hrazení nákladů u bezvýsledných exekucí, které budou zastaveny podle nových pravidel. Tam by totiž nově neměla být hrazena žádná úhrada. To se ale nelíbí Exekutorské komoře. „Tento návrh významně zasahuje do práva exekutora na úhradu jeho nákladů exekuce,“ řekl její šéf Jan Mlynarčík s tím, že se proto komora chystá obrátit se žalobou k Ústavnímu soudu.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.