Jak se nenechat »sežrat« finančními žraloky | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Jak se nenechat »sežrat« finančními žraloky

ilustrační foto
ilustrační foto (Profimedia)

Je to marný, je to marný, je to marný... Stejně jako se Ladislav Smoljak snažil v legendárním »Jáchymovi« přesvědčit automechaniky, aby nebrali úplatky, hučí každý rok před Vánocemi do Čechů ekonomové, aby si nebrali půjčky. Ale... JE TO MARNÝ.

Na nákup vánočních dárků si půjčuje přibližně 7 % lidí. Nejčastěji na spotřební elektroniku, vybavení domácnosti a hračky pro děti. Každý dvacátý člověk si přitom podle průzkumu společnosti KRUK někdy vzal na Vánoce půjčku víc než pět tisíc korun. Zarážející však je, že si před svátky půjčuje čtvrtina lidí, kteří už mají nějaký dluh po splatnosti. K tomuto řešení se přitom uchylují především rodiny s dětmi. A mezi nimi i samoživitelé, které letos ještě víc skřípla koronavirová krize. „Na tyto lidi číhají finanční žraloci, kteří se umí chovat vstřícně. Když je to ale skutečně jenom o dárcích, je dobré to oželet a vypustit to, než si brát půjčku,“ radí hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Reklama útočí

Problémem moderních Vánoc je podle konzultanta společnosti 4fin Davida Krůty pocit, že pokud nebude nadílka pod stromečkem dost štědrá, nebudou to pořádné Vánoce. A tak místo toho, abychom si udělali skutečné svátky plné pohody a klidu, stresujeme se při nákupu mnohdy zbytečných a drahých dárků. „Zvláště před Vánoci lidé jednají impulzivně, a to je živnou půdou pro nevýhodné a drahé půjčky. Z televize, rádia a internetu doslova útočí nejrůznější lákavé nabídky na ty, co mají obavu, zda budou jejich Vánoce skutečně svátky hojnosti,“ varuje Krůta.

Dluhové pastičky

Jsou to slogany jako »Vezměte si půjčku a udělejte si konečně krásné Vánoce« či »Dárek koupíte teď, ale splácet budete až po Novém roce« nebo třeba »Prostředky na dárky ihned, peníze bez nahlížení do registrů«. „Vím, že je těžké obejít se bez půjček, zvláště v rodinách s dětmi, protože děti jsou smutné,“ připouští Kovanda. A tak alespoň radí, aby se lidé obraceli na věrohodné společnosti, nejlépe na svou banku. „Nabízí se plejáda poskytovatelů půjček nebankovních, ty mají vždy vyšší úroky. Končí to až na hraně kriminální činnosti. Jsou tu i půjčky na černém trhu a to určitě nedoporučuji, jelikož to může člověka uvrhnout do dluhové pasti a do exekuce,“ uzavírá.

Experti společnosti 4fin David Krůta a Jiří Ušjak: 13 cenných rad

Štěstí jen na chvíli, starosti na dlouhá léta

1. Potřebuji to?

Při rozhodování, zda si vzít půjčku na nějaký dárek, a to ať produkt či službu, je důležité zvážit: je daná věc skutečně natolik důležitá a potřebná, abych si na ni musel půjčit a následně ji s navýšením splácel několik měsíců či let?

2. Jak dlouho slouží

Užitná doba předmětu úvěru by neměla být kratší než splácení produktu. Pokud se nejedná o něco životně důležitého. Typickým příkladem může být půjčka na exotickou dovolenou, kterou si lidé nadělí pod stromeček. Radost z dvou báječných týdnů rychle vyprchá a zbude nepříjemný pocit ze splácení, který trvá násobně déle.

3. Můžu si to dovolit?

Pečlivě zvažte, zda si splácení za dárky můžete dovolit, aniž byste museli omezit platby za věci, které pro život mají vyšší prioritu. Každý chce o Vánocích někomu udělat radost, ale ta obvykle rychle vyprchá a pak zůstane jen to splácení. Posuďte tedy, zda ten fajn pocit nebude příliš draze vykoupen.

4. Počítejte dobře

Spočítejte si, kolik vás bude daná věc stát i s navýšením o úroky, tedy počet splátek krát její výše. Finální výsledek pro váš musí být přijatelný jako konečná cena daného produktu. Pokud usoudíte, že je finální částka příliš vysoká, produkt nekupujte.

5. Kratší, či delší?

Rozmyslete si dobře, jestli volit menší splátku na delší dobu nebo vyšší s rychlejším splacením. Pokud se rozhodnete pro co nejkratší dobu, můžete zbytečně napínat měsíční rozpočet. Na druhou stranu může být kratší doba výhodná, zvláště pokud prodejce nabízí takový úvěr bez navýšení.

6. Srovnávejte

Většina nákupů na úvěr před Vánocemi je impulzivních, takže se člověk nestíhá na možnost úvěru připravit. Pokud si ale uděláte čas porovnat různé nabídky půjček, případně se poradit s odborníkem, můžete si ušetřit nejen hodně peněz, ale také budoucích problémů.

Celý článek naleznete v tištěné podobě deníku Aha! 

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.