Čeští vědci zkoumali »veselé houbičky«: Lysohlávky pomohou na deprese | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Čeští vědci zkoumali »veselé houbičky«: Lysohlávky pomohou na deprese

Lysohlávky
Lysohlávky (ARCHIV BLESKU)

Látka z hub lysohlávek může podle českých vědců pomoci při léčbě depresí. Halucinogen psilocybin dle jejich zjištění příznivě působí na spánek.

Deprese ovlivňuje spánkové fáze, konkrétně tu zvanou REM. „Antidepresiva změny REM spánku normalizují. Dostávají spánek zpět do zdravé podoby,” uvedla Karolina Janků z Národního ústavu duševního zdraví (NUDZ). A tyto účinky vědci objevili i u halucinogenu psilocybinu, který obsahují houby lysohlávky. Kvůli němu je i v českých lesích sbírají narkomané, v náboženských obřadech je využívaly kmeny ze Střední a Jižní Ameriky. Pro léčbu deprese by látka mohla být k dispozici asi do pěti let.

Zkoumají psychedelika

Vědci z NUDZ se výzkumu psychedelik věnují dlouhodobě. Přispěli například k prokázání, že anestetikum ketamin má antidepresivní účinek. Nyní už je látka schválená pro použití v léčbě deprese. Nyní plánují studii, která bude účinky ketaminu a psilocybinu porovnávat.

Přečtěte si
aaha
9. 12. 2020 • 14:28

jo na depresi to působí,ale už dříve se to používalo třeba maminka při úmrtí dítěte.... JENŽE VĚDĚLI KOLIK je to podle váhy dospělého člověka. Při předávkování dochází k nenávratnému selhání játra i ledvin (obě dvě uklízečky v těle/)

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.