Sezona zahájena, hlásí houbaři! Z lesů už přinesli stovky hub | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Sezona zahájena, hlásí houbaři! Z lesů přinesli stovky ...

V neděli vyrazili na kačenky ve třech. Jiří Dubec s otcem Jaroslavem a Dominik Mašek našli 385 kusů kačenek.
V neděli vyrazili na kačenky ve třech. Jiří Dubec s otcem Jaroslavem a Dominik Mašek našli 385 kusů kačenek. (Foto archiv Jiřího Dubce)

Houbaři jsou spokojeni. Letošní jarní sezonu už totiž zahájili. I když v minulých dnech převažovalo aprílové počasí, ti zkušení již přinesli domů první košíky kačenek. Byl mezi nimi i Jiří Dubec (35), který se na ně s pomocníky vydal dvakrát a našel jich už stovky!

Zmapované má lesy zejména na Benešovsku. „Vyrazili jsme s kolegou Dominikem Maškem (25) na průzkum terénu. Hledali jsme nové lokality a při té příležitosti nasbírali 246 kusů kačenek českých,“ poznamenal houbař s tím, že přišel domů řádně poškrábaný od trní. „Osiky, třešně, hloh, to jsou stromy, pod kterými se kačenkám daří. Jejich sbírání bolí, zvlášť když rostou v trnkách. Chuť těch hub je ale tak excelentní, že se dá pár škrábanců vydržet,“ řekl Dubec. Podruhé vyrazili na kačenky už ve třech. „Šel s námi i můj otec a nasbírali jsme jich 385 kusů. Nachodili a prolezli jsme při tom asi 16 kilometrů. Odhaduji, že hlavní sezona kačenek vypukne do čtrnácti dnů, pak začnou růst ve velkém,“ dodal zkušený houbař. První kačenky přinesli z lesů i houbaři na Ústecku, nálezy hlásí i z Pardubicka a dalších míst.

Pozor na alergii

Kačenka česká, latinsky Verpa bohemica, je vynikající, kulináři vyhledávaná houba. Znalci ale upozorňují na možnou alergii. „Proto se při první konzumaci doporučuje sníst jen pár kousků,“ vysvětlil houbař Jiří Dubec.

Plněné kloboučky

Kačenka česká se dá upravit různě. Specialitou jsou zapečené kloboučky plněné masem. „Nožičky kačenek nakrájíme najemno a smícháme s mletým hovězím. Směsí naplníme kloboučky. Naskládáme je do pekáčku, zalijeme smetanou a zapékáme cca 30 minut na 180 °Celsia. Kdo má rád sýr, může posypat sýrem,“ řekl Jiří Dubec. Jako příloha jsou ideální šťouchané brambory s medvědím česnekem a se slaninou.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.