Pět tisíc k důchodům: »Rouškovné« dorazí před Vánocemi | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Pět tisíc k důchodům: »Rouškovné« dorazí před Vánocemi

Andrej Babiš vábí české důchodce na 5000 Kč
Andrej Babiš vábí české důchodce na 5000 Kč (Facebook @AndrejBabis)

Už za dva týdny začne stát seniorům vyplácet pětitisícového »ježíška«. Návrh na poskytnutí jednorázového příspěvku, který se vžil pod názvem rouškovné, totiž prošel Parlamentem. Nyní už se čeká jenom na podpis prezidenta Miloše Zemana (76). Kdo všechno na něho má nárok a jak bude vyplácen?

Nárok na vyplacení mimořádného příspěvku od vlády má téměř tři miliony seniorů. „Příspěvek bude vyplacen ke všem starobním, invalidním v prvním, druhém a třetím stupni, sirotčím i vdovským a vdoveckým důchodům,“ napsala na sociální síť ministryně práce Jana Maláčová (39, ČSSD) s tím, kdo všechno tedy peníze dostane. Státní kasu to vyjde na 15 miliard korun, a kabinet proto v pondělí stejnou částku vyčlenil ze své rozpočtové rezervy.

Vyplacení v prosinci

O mimořádné přilepšení si žádný důchodce ani důchodkyně nemusí samostatně žádat, všem přijde automaticky vedle běžné výplaty důchodů. „Česká správa sociálního zabezpečení začne příspěvek vyplácet na začátku prosince a bude chvíli trvat, než peníze dorazí,“ vysvětluje Maláčová s tím, že pokud senior odejde do důchodu v listopadu, bude mu zpětně přiznán. A senioři se nemusí bát, že by jim byl nějak krácen příspěvek na bydlení nebo jiné dávky v hmotné nouzi. Zákon je totiž připraven tak, že jednorázový příspěvek pět tisíc korun navíc se nezapočítává jako příjem pro stanovení těchto dávek a nemůže být postiženo ani exekucí.

Valorizace důchodů

Podle zákona o důchodovém pojištění se pravidelně k 1. lednu zvyšují důchody o valorizaci. Tzn., že se důchody zvyšují o inflaci, tedy o procentuální růst cen zboží a služeb v daném období, a k tomu se navyšuje o polovinu růstu reálných mezd. Od ledna 2021 se tak v průměru mají zvýšit o 848 korun.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.