Důchodová reforma: Kdo přilepšení zaplatí? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Důchodová reforma: Kdo přilepšení zaplatí?

Tiskovka po jednání vlády: Ministryně Jana Maláčová (ČSSD)
Tiskovka po jednání vlády: Ministryně Jana Maláčová (ČSSD) (Úřad vlády ČR)

Každý, kdo odpracuje nejméně 25 let a dosáhne důchodového věku, má mít nárok na základní penzi 10 tisíc korun. Díky důchodové reformě ministryně Jany Maláčové (39, ČSSD) by si mělo přilepšit přes 100 tisíc seniorů. Jenže její návrh má několik háčků.

Podle Maláčové by si díky reformě penzí, kterou včera ministryně práce a sociálních věcí představila, mělo pomoci přibližně 121 tisíc seniorů, kteří nedosáhnou ani na 10tisícový důchod. Reforma počítá s tím, že právě částka 10 tisíc by činila základ, tedy nultý pilíř. Na ten by dosáhli všichni, kdo odpracují minimálně 25 let, po celou dobu odvádějí pojistné a dosáhnou důchodového věku. Doba pro přiznání důchodu by se tak zkrátila z dnešních 35 let o deset, což podle ministryně odstraní další neférovost. Kvůli splnění této podmínky totiž dnes na důchod nedosáhnou tisíce lidé, kteří celý život dřeli.

Konec trestání

K základním 10 tisícům by se pak přidal I. pilíř, tedy zásluhová složka. Penze by tak dále rostla a odvíjela se od výše předchozích výdělků a délky doby pojištění. Od roku 2023 by se navíc měl zavést také bonus za výchovu dětí. Hlavní pečující by měl dostávat měsíčně 500 korun za dítě. Nejvýš by pobíral navíc 1500 korun, což by dále mělo penze – zejména žen – vylepšit. Maláčová poukazuje na to, že dnes jsou ženy trestány dvakrát – tím, že pobírají nižší mzdu, a mají také nižší důchody než muži.

Kde na to vzít?

Reforma také počítá s tím, že náročné profese, jako jsou horníci či svářeči, by za každých 10 odpracovaných let mohli o jeden rok dříve do penze. Reformu plánuje Maláčová předložit příští rok. Jenže už ve čtvrtek jí šéfka státní kasy Alena Schillerová (56, ANO) hodila to plánu vidle – tahle vláda už prý reformu důchodů řešit nebude. Také podle analytiků návrh neřeší hlavní problém – zda vůbec na výplaty penzí bude. „Navrhované změny důchodového systému řeší mnohé, bohužel nikoli to nejdůležitější – dlouhodobou finanční udržitelnost. Rozdělení jednoho pilíře na dva více peněz nevytvoří,“ říká David Marek z Deloitte.

Celý článek naleznete v tištěné podobě deníku Aha!

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.