Ušetřete nervy i peněženku: Jak správně nastavit zálohy! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Ušetřete nervy i peněženku: Jak správně nastavit zálohy!

ilustrační foto
ilustrační foto (BOHEMIA ENERGY entity)

Příšlo vám vyúčtování za energie s nečekaně velkým nedoplatkem? Nebo jste naopak byli příjemně překvapeni, kolik vám toho dodavatel bude vracet? Podle odborníků ale není ani jedna varianta pro vaši peněženku správná!

1. Návod ve vyúčtování

Jednou za rok dodavatel ve vyúčtování porovná vaši skutečnou spotřebu s tím, co jste už zaplatili, a vystaví fakturu s případným nedoplatkem či přeplatkem. „Při stanovení výše záloh za energie vycházíme z minulé spotřeby, která se násobí aktuální cenou do předpokládaného data budoucího odečtu. Zálohy jsou nastavovány automaticky podle zadaného algoritmu tak, aby zákazník pokud možno na konci obdržel vyrovnanou fakturu,“ popisuje Martina Slavíková, mluvčí E.on.

2. Řiďte se rozpisem

Nelze na korunu přesně odhadnout spotřebu v průběhu celého roku. Pokud se ale budete řídit rozpisem z vyúčtování, neměla by vás čekat žádná překvapení. „Jestliže se ve vaší domácnosti výrazněji nezmění charakter odběru energií nebo spotřeby, tak vás periodické vyúčtování žádnou větší odchylkou nepřekvapí,“ potvrzuje Robert Šíma z Bohemia Energy.

3. Home office mírně zvedl spotřebu

„Podle našich předběžných odhadů za leden až listopad sice spotřeba v domácnostech vzrostla, ale nebylo to tak výrazné, jak by mohli někteří při home office čekat. Spotřeba v domácnostech byla vyšší o 4,5 procenta. Vliv na spotřebu má také počasí a loňský rok byl poměrně teplý, včetně velmi teplého podzimu,“ říká Roman Gazdík, mluvčí ČEZ.

4. Požádejte o přeplatek

Výhodný není ani vysoký přeplatek. Někteří dodavatelé totiž stále mají v podmínkách, že přeplatek použijí na úhradu záloh na další období. Pokud si ale o přeplatek požádáte, měli byste ho dostat. „Běžně tyto přeplatky vracíme, pokud o to zákazník stojí,“ říká Gazdík.

5. Zálohy podle situace

Měníte způsob vytápění? Čekáte přírůstek do rodiny nebo jste si pořídili úspornější spotřebiče? Změnám je vhodné přizpůsobit i optimální výši záloh za energie. Změnu záloh pak lze obvykle provést velmi jednoduše několika způsoby, podle nabídky vašeho konkrétního dodavatele

6. Pozor na chaty a chalupy

Řada lidí se i díky covidu na část roku přestěhovala na své chaty a chalupy. „Je třeba počítat s tím, že u rekreačních objektů máme zpravidla nastavené nižší zálohy. Pokud se chcete vyhnout při vyúčtování energií nepříjemnému překvapení, doporučuji výši záloh si adekvátně upravit,“ upozorňuje Šíma.

Přečtěte si
Uživatel_5500270
20. 1. 2021 • 14:09

Každoročně jsem vycházeli podle rozpisu, co nám BE posílala s přeplatkem, letos se trochu obávám, že co jsem od září na HO, tak budeme doplácet, protože jsem téměř pořád připojený k počítači a zálohy platíme pořád stejný. Bude to překvápko a to nejen u elektřiny, ale i u plynu. Protože běžně doma přes den teplotu jen temperujeme a teď topíme běžně jako o víkendu.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.