Ceny energií 2021: Kolik můžete ušetřit?! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Ceny energií 2021: Kolik můžete ušetřit?!

Ilustrační foto
Ilustrační foto (profimedia)

Koronavirová epidemie přinesla samé hrůzy a potíže. Snad jedinou malou náplastí může být to, že příští rok zaplatíme méně za elektřinu a plyn. Nejen že kvůli krizi zlevňují distributoři, ale dolů jde pro příští rok i státem regulovaná složka ceny. Pro domácnosti to bude znamenat až několikatisícové úspory.

Část ceny, která se objevuje na výsledných fakturách, stanovuje Energetický regulační úřad. A právě ten ohlásil zlevnění. U elektřiny pro domácnosti v průměru o 1,7 procenta a u plynu o 1,6 procenta. Přitom právě ta regulovaná část ceny dělá u elektřiny až dvě třetiny z celkových nákladů, u plynu pak jde zhruba o jednu třetinu. Radovat se naopak nemohou firmy, kterým energie zdraží.

Záleží na území

O kolik méně budou lidé v příštím roce muset za energie vydat, to závisí na mnoha okolnostech. Především na konkrétní smlouvě a na distribučním území. Pokud třeba patří na území ČEZ Distribuce, bude to pokles o 2,6 procenta, u PREdistribuce pak o 0,46 procenta, ale u E.ON Distribuce naopak vzroste o 0,28 procenta. U plynu se pak sníží regulovaná složka pro domácnosti na distribučním území GasNet o 2,76 procenta a E.ON Distribuce o 0,43 procenta, zatímco v Praze na území Pražské plynárenské Distribuce regulované ceny vzrostou o 4,74 procenta.

Větší spotřeba i ušetření

Roli samozřejmě hraje i to, jak moc konkrétní domácnost plyn či elektřinu využívá. Platí úměra – kdo spotřebuje víc a platí vyšší faktury, ten také víc ušetří. U elektřiny i plynu jdou dolů i velkoobchodní ceny, za něž distributoři nakupují. Tady budou ve výhodě klienti, kterým končí smluvní závazek, a mohou si tak vyjednat nižší cenu. Případně vyhledat levnějšího dodavatele. Celkově se sníží hlavně náklady na plyn, protože u něj se velkoobchodní ceny drží stále nízko. A navíc právě regulovaná složka, která se nyní snižuje, představuje podstatnou část z konečných nákladů. Podle analytiků se tak lidé mohou proti letošku dočkat až desetiprocentní úspory.

Šmejdi útočí na seniory

Elektřina i plyn byly rok od roku dražší a právě toho využívají »energetičtí šmejdi«. Jako oběti si hledají především seniory. Přesvědčují je, že jim zajistí příznivější ceny, ale po podpisu smlouvy často staříkům zbudou jen oči pro pláč. Objeví se skryté poplatky, a to dost vysoké. Pokud se nechají přesvědčit, aby „zdarma a dobrovolně“ vstoupili do aukce, která jim má přinést úsporu, nakonec zjistí, že podpisem smlouvy se zavázali přejít k vítězi soutěže, i kdyby to mělo být nevýhodné. Jinak jim hrozí vysoké pokuty. Novinkou v okrádání hlavně seniorů je báchorka o tom, že stávající smlouva na dodávky elektřiny či plynu obsahuje chyby. Za jejich »odstranění« pak výtečníci žádají tisícové částky. Smlouvy jsou přitom samozřejmě v pořádku.

Levnější se může prodražit

  • *Faktury za energie lze snížit na maximum také správným výběrem nejvýhodnějšího dodavatele. Jenže pozor! Snaha ušetřit se může také pěkně prodražit.
  • Je nutné si hlavně ověřit, zda stávající smlouva vůbec jde vypovědět. Tedy jestli skončilo ujednané období, kdy to udělat nelze. Jinak totiž hrozí opravdu citelná pokuta, která je domluvena, byť bývá uvedena tím nejmenším písmem.
  • *Dosavadní dodavatel také často, když se dozví o plánovaném odchodu klienta jinam, nabídne lepší cenu. Bývá to ale nenápadně spojeno s nutností upsat se mu na další období. Je tedy nutné zvážit, zda se to vyplatí.
  • *Spotřebitelské organizace přitom radí, že pokud si lidé chtějí sjednat smlouvu na dobu určitou, uzavřít ji mají nejvýš na jeden rok. Lepší jsou pro spotřebitele smlouvy na neurčito, lze je totiž pružněji vypovědět.
  • *Pozor také, aby nevzniklo hluché období mezi tím, kdy smlouva u stávajícího dodavatele skončila a s tím novým ještě nebyla uzavřena. V takovém případě jde o černý odběr a hrozí opět mnohatisícové pokuty.

Analytik společnosti ENA Jiří Gavor pro Aha!: S vakcínou možná přijde zdražení

Kdo na zlevněném plynu a elektřině vydělá nejvíc?

„Domácnosti, které vytápějí zejména zemním plynem, tak ušetří tisíce korun. Nejmenší úsporu lze čekat u domácností, které spotřebovávají elektřinu na běžné svícení a elektrospotřebiče. Tam se úspora bude pohybovat v rámci stokorun.“

Jaký můžeme čekat vývoj do budoucna?

„Rok 2021 z pohledu spotřebitele bude příznivý. U zemního plynu si myslím, že se nízká cenová úroveň může držet i v letech 2022 a 2023. Na obzoru nejsou žádné signály, že by došlo k výraznému růstu cen za plyn. U elektřiny tak optimistický nejsem.“

Proč to má být u elektřiny jiné?

„Protože v roce 2022 dojde k odstavování jaderných elektráren v Německu. Odstavují se uhelné elektrárny, což je začátek procesu v celé střední Evropě. Hrozí úbytek nabídky na trhu, to se může projevovat v nárůstu cenové hladiny na velkoobchodních trzích.“

Jak se podepsala na ceně energií koronavirová pandemie?

„Každá ekonomická recese, každá krize způsobuje pokles poptávky po energiích, což tlačí ceny dolů. Pokles cen všech energií je jedním z mála pozitivních faktorů, které epidemie přináší.“

A bude to pokračovat i nadále?

„Bude to záležet na vývoji, který lze teď jen těžko předpokládat. Pokud vakcína na covid-19 nastartuje ekonomiku zpět, tak lze čekat růst spotřeby, a tím pádem i růst poptávky. V případě elektřiny pak tlak na nárůst ceny. Nastartovaná krize ale může být dlouhodobá a i po ústupu epidemie můžou hospodářské potíže trvat déle.“

Přehlednou tabulku najdete v tištěné verzi Aha! 2. 12. 2020

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.