Seriál Aha! 30 rad, jak ušetřit! Alkohol, cigarety, jídlo, energie, vaření... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Seriál Aha! 30 rad, jak ušetřit! Alkohol, cigarety, jídlo, energie, vaření...

Ilustrační foto
Ilustrační foto (Blesk - Robert Klejch)

Složenky, vy krávy zelený, nenažraný...“ Na povzdech z filmu Kolja si asi každý vzpomene minimálně jednou za měsíc, kdy je třeba zaplatit daň z pohodlného života. Víte ale, co jsou největší žrouti vašich peněženek? A tušíte, jak je možné je trochu ukáznit? Aha! vám ve druhém dílu nového seriálu přináší rady expertů, jak to udělat. Budou se teď, kdy se potýkáme s těžkostmi kvůli koronavirové epidemii, sakra hodit.

Elektřina

  1. Navzdory zákazu se dají sehnat ﷯klasické žárovky. Když je ale vyměníte za ty úsporné, přes počáteční vyšší investici﷯ dlouhodobě ušetříte, spotřebují totiž o 85 ﷯ až 95 % méně elektřiny.
  2. 2. Totéž platí o spotřebičích. Jestliže ještě máte v domácnosti letité žrouty proudu, zbavte se jich. Neváhejte připlatit si a pořídit si ledničku či pračku té nejvyšší třídy, která má nejnižší spotřebu.
  3. 3. Nedávejte do lednice teplé jídlo ani nápoje. I to studené by vždy mělo být v uzavřených nádobách.
  4. 4. Když budete důsledně vypínat spotřebiče a nenechávat je v pohotovostním režimu, stejně jako nabíječky v zásuvkách, podle expertů ušetříte až desetinu nákladů za elektřinu.
  5. 5. Pokud využíváte tzv. noční proud, tedy dvoutarifovou sazbu, zvolte na spotřebičích ﷯odložený start﷯ a perte či myjte nádobí tehdy, kdy máte nižší cenu.
  6. 6. Při praní zvolte nižší stupně teploty, prádlo bude i tak čisté. A snažte se vždy naplnit ﷯pračku﷯ či myčku co nejvíc.
  7. 7. U lednice to platí naopak, netřeba chladit víc než na +5 stupňů Celsia.
  8. 8. Ledničku i mrazák pravidelně odmrazujte, protože pak »﷯žere« méně. Můžete si také pořídit ty s beznámrazovým systémem no-frost.
  9. 9. Máte-li domek nebo třeba jen terasu, nechte, ať za světlo »﷯platí«﷯ sluníčko, solární svítidla seženete v nejrůznějším provedení.

Voda

10. Používejte pákové vodovodní baterie, které jsou mnohem úspornější než klasické kohoutky.

11. Nikdy nenechávejte téct vodu zbytečně, zavírejte kohoutek i během čištění zubů a mydlení rukou.

12. Dávejte přednost sprše před koupelí. Během běžného sprchování se spotřebuje asi 70 litrů vody, zatímco ve ﷯vaně﷯ ﷯zhruba 150 litrů.

13. Namontujete si úspornou sprchovou hadici.

14. Neumývejte nádobí pod tekoucím proudem, ale v napuštěném dřezu a tekoucí vodou jen oplachujte.

15. Pořiďte si myčku, která oproti ručnímu mytí spotřebuje o čtvrtinu méně vody.

16. Nezalévejte zahradu pitnou vodou, pořiďte si systém, který bude shromažďovat dešťovku.

17. Kontrolujte, zda kohoutky nekapou a neprotéká záchod.

18. Pořiďte si perlátor, který je schopen ušetřit až 70 % vody, a na toaletu umístěte do nádržky WC stop﷯ nebo si kupte nádržku s dvojitým či trojitým splachováním.

Neřesti

19. Cigarety jsou čím dál dražší a ceny alkoholu jdou také nahoru. Podívejte se, kolik byste mohli ušetřit, pokud byste se těchto neřestí vzdali.

Tuzemák: 255 Kč/l Spotřeba 1 l měsíčně Ročně: 3060 Kč

Whisky: 516 Kč/l Spotřeba: 1 l měsíčně Ročně: 6192 Kč

Víno: 94 Kč/l Spotřeba: 1 l týdně Ročně: 4888 Kč

Pivo ležák v lahvi: 19 Kč Spotřeba: 2 denně Ročně: 13 870 Kč

Cigarety

Sparta: 105 Kč Spotřeba: 1 krabička denně Ročně: 38 325 Kč Pozn: Průměrné ceny podle ČSÚ

JÍDLO

20. Kupujte jen to, co je výhodné. Nenechte se vyprovokovat, řetězce právě ﷯počítají, že nalákají třeba na levné máslo a lidé koupí i další věci, které jsou daleko dražší než jinde. )

21. Sehněte se v obchodě nebo se naopak vytáhněte na špičky. Supermarkety totiž do úrovně očí dávají to nejdražší zboží, dole a nahoře v regálech často najdete levnější variantu. 22. ﷯Než vyrazíte na nákup, najezte se. Je dokázáno, že hladový člověk nakoupí daleko víc potravin. Často je pak ani nedokáže spotřebovat.

VAŘENÍ

23. Maso a ostatní potraviny, které vyžadují dlouhé vaření, dejte do tlakového hrnce. Ten ﷯dobu přípravy podstatně zkrátí a ušetří energie.

24. K ohřátí potravin využijte rychlou mikrovlnku a pro vodu rychlovarnou konvici. V ní místo na sporáku také ohřívejte vodu na těstoviny či brambory.

25. Nevařte litr vody, když potřebujete jen čtvrt litru, ušetříte 75 % energie.

26. Využijte zbytkové teplo, kdy varné plochy či trouby spolehlivě dodělají jídlo, které jste vypnuli o pět minut dřív.

27. Vaříte-li hodně, vyplatí se vám investovat do dražší indukční desky.

28. Správně zvolená velikost hrnce a plotýnky, stejně jako používání pokličky výrazně snižuje spotřebu energie.

29. Při každém otevření dvířek trouby uniká až pětina tepla, kontrolujte tedy situaci raději přes skleněné okénko.

30. Pořiďte si remosku, která si vezme až o 80 % méně energie než běžná trouba.

Zoufalí lidé se obracejí na bezplatnou linku 800 722 722

7 rad, jak zvládat splácení dluhů!

Co když člověku přes všechno šetření bídná finanční situace přerůstá přes hlavu? Jak je možné se dluhů zbavit?

Právě s takovými dotazy se teď obracejí zoufalí lidé na linku bezplatné Poradny při finanční tísni 800 722 722. Pro Aha! její experti vybrali 7 nejčastějších dotazů.

1. Jsem v tísni, mohu si tedy na půl roku odložit splátky úvěrů? Nyní již nikoli. Odklad splátek je možný nejdéle do konce října tohoto roku. Bez ohledu na to, kdy o odklad požádáte, budete opět nejpozději od listopadu hradit splátky v plné výši.

2. Kvůli ztrátě zaměstnání jsem přestal zvládat splácet své závazky a chci si podat návrh na oddlužení. Musím čekat tři měsíce či déle, až budu v prodlení? Nemusíte. Návrh na povolení oddlužení můžete podat, i když ještě v prodlení nejste. Rozhodující zde je tzv. úpadek, a to i takový, který vám teprve hrozí – tedy to, že nesplácíte nebo nebudete moci splácet své závazky více věřitelům.

3. Kolik si mohu vybrat z běžného účtu, který mi nyní zablokoval exekutor? Nyní je možné vybrat čtyřnásobek životního minima (pouze jedenkrát v průběhu exekuce), tedy necelých 15 500 Kč. Tato změna, která byla přijata v souvislosti s opatřeními na zmírnění dopadů koronaviru, platí pouze do 31. prosince 2020. Předtím bylo možné vybrat prostředky do výše dvojnásobku životního minima.

4. Chci si podat návrh na oddlužení, mohu to udělat sám? Co k tomu budu potřebovat? Nemůžete. Od roku 2017 je to možné udělat pouze prostřednictvím toho, kdo má k sepsání a podání zvláštní oprávnění. Bezplatně vám návrh připraví tzv. akreditované subjekty (např. Poradna při finanční tísni). Za zákonem stanovenou částku pak například advokáti, insolvenční správci či třeba notáři. Potřebovat budete hlavně dokumenty k alespoň některým závazkům a potvrzení o příjmu.

5. Mám povolené oddlužení, ale vyhodili mě z práce, co mám dělat? Informujte svého insolvenčního správce. V řízení, které běží od června 2019, je možno soud požádat o přerušení splácení až na jeden rok. U starších řízení to nelze, z mimořádných důvodů je však možné požádat o změnu splátkového kalendáře. Pokud neuhradíte alespoň 30 % z přihlášených pohledávek, budou soudy rovněž přihlížet k tomu, zda bylo nezaplacení zapříčiněno situací vyvolanou pandemií.

6. Dostal jsem se do finančních potíží a nezaplatil jsem splátku úvěru. Mám čekat exekutora? Toho se pravděpodobně zatím není nutno obávat. Obecný postup je takový, že v případě dlouhodobějšího nesplácení vám věřitel úvěr zesplatní a začne jeho zaplacení vymáhat celé najednou. Pokud dluh neuhradíte, přijde na řadu podání žaloby a teprve po rozhodnutí soudu může dojít k exekuci.

7. Jsem na podpoře v nezaměstnanosti, mohu přesto žádat o oddlužení? Můžete. Musíte však prokázat, že budete schopen hradit alespoň takzvanou minimální splátku. Ta v případě jednotlivce činí necelých 2200 korun, u manželů potom 3300 korun. Splátku lze hradit například prostřednictvím osoby dárce, který se zaváže, že po dobu oddlužení vám bude touto částkou přispívat. Pozor! K úspěšnému oddlužení vám nemusí hrazení jen minimální splátky stačit – pokud nebudete mít zaplaceno alespoň 30 % z přihlášených pohledávek, bude soud zjišťovat, zda jste vynaložili maximální úsilí splácet. Tedy jestli jste si třeba nemohli najít práci.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.