Krok za krokem... Návod na nejlepší vývar | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Krok za krokem... Návod na nejlepší vývar

Vývar - ilustrační foto
Vývar - ilustrační foto (Pixabay)

Každá rodina si ho dělá trošku jinak – někdo si ho nedovede představit bez libečku, jiný zase přidává rozmačkaný stroužek česneku. Vývar každopádně patří mezi nejoblíbenější polévky u nás, tvoří základ omáček a neobejde se bez něj ani italské rizoto. Teď, během podzimních plískanic, se silný bujon zrovna hodí. Jak připravit naprosto výborný vývar?

TIP Aha! č. 1 Pro silnější chuť lze udělat i tzv. dvojitý vývar. Po 5 hodinách tažení vyjměte kosti a maso a do připravovaného vývaru vložte nově upečené kosti. Necháme lehce zavařit a táhneme znovu dalších 5 hodin.

TIP Aha! č. 2 Do hovězího vývaru na posledních pět minut vaření přidejte i jedno rajče v celku – dodá mu trochu barvy, a hlavně svěžest.

TIP Aha! č. 3 Může se stát, že i když se budete snažit sebrat veškerou pěnu ze začátku vaření, nepodaří se vám to úplně. Pak přichází na řadu fígl s bílkem. Bílky ze tří vajec lehce rozšlehejte (ne úplně do sněhu), přidejte je do studeného vývaru a přiveďte ho k varu. Bílkoviny na sebe navážou nečistoty z masa, vývar bude tedy po scezení dokonale čirý.

Čím dochuti

libeček

kerblík 

tymián

sladkolistá petržel

čerstvý bobkový list

jeden či dva rozmáčknuté stroužky česneku

Klasický silný hovězí

Potřebujete: 500 g hovězích kostí (ideálně harfy – jde o kosti z páteře vznikající při vykošťování krku, vysokého a nízkého roštěnce), 2 mrkve, 1 kořenová petržel, ½ celeru, 1 cibule, 2 ks bobkového listu, 3 kuličky nového koření, 5 kuliček černého pepře, olej, sůl

Postup: Zeleninu (kromě cibule) oloupejte a nakrájejte na větší kousky, z cibule stáhněte jen vnější slupku a nechte ji vcelku. Do pekáče naskládejte kosti s masem a zeleninu, zakápněte olejem a pečte v předehřáté troubě na 200 °C asi 30 minut. Poté celý obsah pekáče přesuňte do hrnce a přidejte koření s trochou soli. Nezapomeňte na výpečky z pekáče! Ty odvařte a přidejte je také do hrnce. Polévku přiveďte k varu, pak plamen stáhněte a nechte táhnout tak dlouho, jak vydržíte, nejméně ale 5 hodin.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.