Poctivé polévky: Zahřejí a postaví na nohy! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Poctivé polévky: Zahřejí a postaví na nohy!

Podzimní polévka
Podzimní polévka (Foto scom)

Polévka je grunt! Platí to už odnepaměti a nic se na tom nemění. A v našem jídelníčku by neměla chybět obzvlášť v chladnějším počasí. Může být součástí oběda nebo i samostatným, vydatným jídlem, které vás zahřeje a nadlouho zasytí. Aha! vám proto přináší 4 tipy na poctivé podzimní polévky.

Slovenská kapustnica
Potřebujete: 1,5 kg bílého kysaného zelí, 600 g uzeného masa, 2 cibule, bobkový list, špetka mletého muškátového oříšku, 4 stroužky česneku, 100 g sušených hub, 3 lžíce mleté papriky, 3 litry vody, 2 nožičky uzené klobásy, 2 lžíce oleje, sůl a pepř, 2 lžíce rajského protlaku, 4 středně velké brambory, čerstvá petrželka na ozdobu.
Postup: 
1. Uzené maso dejte do hrnce, zalijte vodou a přiveďte k varu. Vařte na mírném plameni zhruba hodinu a půl. Maso vyndejte (vývar schovejte) a nakrájejte na menší kousky.
2. Sušené houby dejte do misky s vodou a namočte je na půl hodiny.
3. Na rozpáleném oleji zpěňte nadrobno nakrájenou cibuli, přidejte uzené maso, mletou papriku a namočené houby. Poduste 10 minut a přidejte zelí, prolisovaný česnek a na kostičky nakrájené brambory. 
4. Vše přelijte vývarem z uzeného masa a vařte na mírném plameni zhruba 30 minut. Osolte a opepřete dle chuti, přidejte na kolečka nakrájenou klobásu a polévku odstavte. Podávejte posypané petrželí.


Kari čočková polévka
Potřebujete: 1 bramboru, 1 menší mrkev, 200 g červené čočky, 2 stroužky česneku, ½ l zeleninového vývaru, 1 konzerva cizrny, 1 lžíci rozpuštěného másla, šťávu z poloviny citronu, 1 lžíci kari pasty, 2 lžíce olivového oleje, sůl a pepř.
Postup:
1. Mrkev a bramboru oloupejte a nakrájejte na kousky. Česnek prolisujte a cizrnu slijte.
2. V hrnci na rozpáleném olivovém oleji osmahněte mrkev, přidejte česnek, kari a promíchejte. Zalijte vývarem, přidejte bramboru, čočku a osolte a opepřete. Vařte do změknutí čočky (cca 30 minut).
3. V mixéru rozmixujte cizrnu s máslem, citronovou šťávu a troškou vody. Přidejte k změklé čočce, promíchejte a povařte.


Batátový krém
Potřebujete: 1 lžíci másla, 1 menší cibuli, 300 g batátů (sladkých brambor), 200 g mrkve, 600 ml kuřecího vývaru, 60 ml smetany (31 %), 60 g čedaru, sůl a pepř.


Postup: 
1. V hrnci rozpusťte máslo, přidejte nadrobno nakrájenou cibuli, oloupané a nakrájené batáty a mrkev. Restujte zhruba 5 minut. Přilijte vývar, přiklopte a vařte na mírném plameni zhruba 15 – 20 minut (dokud není zelenina měkká).
2. Rozmixujte do krému, přilijte smetanu, čedat a osolte a opepřete. Nechte sýr zcela rozpustit a podávejte ozdobené tymiánem a na másle osmahnutými kousky housky.


Kukuřičná polévka
Potřebujete: 5 lžic másla, 1 menší cibuli, 1 lžičku mletého chilli, 5 stroužků česneku, 3 lžíce kukuřičné mouky, 2 lžičky mletého římského kmínu, 1l kuřecího vývaru, hrnek mražené kukuřice, 4 klasy předvařené kukuřice, sůl a pepř, 200 ml smetany na vaření, koriandr na ozdobu.


Postup: 
1. Troubu předehřejte na 180 °C. Předvařenou kukuřici potřete máslem, osolte a opepřete a dejte na 15 minut opéct do trouby. Nechte vychladnout a oloupejte zrna.
2. V hrnci nechte rozpustit zbylé máslo, přidejte nadrobno nasekanou cibuli a česnek. Orestujte a zaprašte kukuřičnou moukou.
3. Zalijte vývarem, přidejte kukuřičná zrna a koření. Přiveďte k varu a nechte zhruba 15 minut na mírném ohni probublávat. Tyčovým mixérem rozmixujte, vmíchejte smetanu a mraženou kukuřici a osolte a opepřete.
4. Podávejte ozdobené čerstvým koriandrem a mletým chilli.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.