Světový unikát z nerezu: Nůž a vidlička měří 2,5 metru...Nádobí a příbor pro obry! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Světový unikát z nerezu: Nůž a vidlička měří 2,5 metru...Nádobí a příbor pro obry!

Vidlička a nůž
Vidlička a nůž (Foto Aha! – Jiří Čada)

Něco podobného nemají nikde na světě! Příbor měří 2,5 metru, do hrnce se vejde 2300 litrů polévky, trychtýř má přes dva metry, v konvici se dá uvařit 640 litrů grogu. 

Pokud by do Pelhřimova zavítal obr, mohli by ho pohostit na úrovni. Zatím si ve městě na Vysočině vysloužili alespoň zapsání do České knihy rekordů.
Exponáty se pyšní v Muzeu rekordů a kuriozit v Pelhřimově. „Začalo to v roce 1995 nerezovou konvicí, kterou nám vyrobila firma v nedalekém Pacově,“ vzpomínal šéf pelhřimovské Agentury Dobrý den Mirek Marek. Časem přibývaly další kuchyňské exponáty.

Konvice na čaj

„Dokážeme v ní uvařit až 640 litrů grogu, kávy nebo čaje. Abyste rozuměli, pokaždé když pod konvicí zatopíme, uvaříme v ní jen vodu a tou pak zaléváme čaj, kávu nebo rum,“ usmívá se šéf pelhřimovské agentury. Do konvice s průměrem dna 119 centimetrů se vejdou tři dospělí lidé a váží rovný metrák.

Polévkový hrnec

S tím jen stěží pohnou dva statní chlapi. Na farmě v Olšanech v něm před časem herec Bolek Polívka uvařil 5000 porcí hovězího vývaru. Aby pak polévku mohl návštěvníkům rozlít, potřeboval k tomu štafle a dlouhou naběračku. „Průměr dna je 120 centimetrů a dovnitř se vejde stůl i s kuchařem,“ vysvětluje Mirek Marek.

Trychtýř na vodu

Na výšku má 225 centimetrů a průměr horní části je 207 centimetrů. Stojí v zahradě na břehu říčky Bělé. „Tím trychtýřem už do Bělé proteklo 800 vzorků vody z řek 80 zemí světa,“ popisuje Marek, který si k trychtýři musel kvůli fotografii stoupnout na stůl. Cestovatelé posílají v lahvích vodu z řek z nejrůznějších koutů světa. Do Bělé tak už vtekla prostřednictvím trychtýře voda z Nilu, Gangy nebo Amazonky. Bělá se tak stala potokem s největším množstvím přítoků na světě,“ dodal.

Vidlička a nůž

Obří vidličku a nůž vyrábělo sedm mistrů pacovských strojíren 75 hodin. Nůž má délku 260 centimetrů a vidlička o jedenáct centimetrů méně. Celý příbor váží bezmála 60 kilogramů. „Na řezání nerezového plechu byl použit největší laser u nás,“ doplňuje Mirek Marek.



Přečtěte si
PetrDostal
1. 7. 2023 • 20:23

To by bylo parádní zpestření v práci. Pořád vyrábíme stejné díly pro automobilky, tak je to dost monotónní. Je dobrý, že tu máme několik strojů z http­s://ww­w.can­met.e­u/ , které mám na starost obstarávat, takže dělám každý den aspoň trochu něco jinýho . Ono je to stejně v každý práci po čase pořád to samý dokola.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.