Prezidentský příborník ukrývá poklady: Z těchto talířů jedli tvůrci dějin! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Prezidentský příborník ukrývá poklady: Z těchto talířů jedli tvůrci dějin!

Šedesátková klasika i starožitný Husák
Šedesátková klasika i starožitný Husák (Foto: Mária Rušinová, ara)

 Běžné oko smrtelníka je jen tak nespatří. Běžná ústa se jich nedotknou. Příbory, sklenky, které používali čeští a českoslovenští prezidenti. Aha! se jako vůbec první z médií podívalo do prezidentského příborníku na Pražském hradě. Z jakých talířů jedli »tatíček« Tomáš Garrigue Masaryk či »rudý« Gustáv Husák?

Prezidentský příborník je nenápadná a prostě vybavená místnost. Její dominantou je vestavěná skříň, kde jsou uloženy ty nejvzácnější kousky nádobí, ze kterého jedli prezidenti Masaryk, Edvard Beneš nebo protektorátní Emil Hácha. Stejně tak je tu uložen i servis, jejž nechal vyhotovit Václav Havel (†75) a jenž se používá dodnes. O vše se stará Jitka Schwarzová, pro kterou, jak sama přiznala, je to spíše poslání než práce. „Například Masarykův servis se dochoval asi ve 200 kusech, kolik ho ale bylo původně, nevíme, nejsou záznamy,“ prozradila Aha!.


Stříbro do úst
Z první poloviny 19. století pocházejí příbory. Jak prozradil prezidentský číšník Jaroslav Okřina, jen tak někdo si je do úst nevloží. „Používají se jen při zvláštních příležitostech a jsou z ryzího stříbra,“ vysvětluje. Jejich původ je nejasný. Do Prahy se buď dostaly s posledním českým králem Ferdinandem V., nebo s korunním princem Rudolfem, který spáchal roku 1889 sebevraždu.

Komunistická sklenka
Ačkoliv je jídelní servis na Hradě nový, některé kousky pamatují i »rudé« pohlaváry. Může se tak stát, že se vzácný host napije ze sklenky, kterou před ním držel Husák. Na první pohled to ale není patrné. „Mají tenčí sklo, protože se z nich brousil starý státní znak a současné sklo je bez státního symbolu,“ popsal Okřina.  Některé kusy si mohou prohlédnout na vlastní oči návštěvníci výstavy Doteky státnosti na Hradě.

Víte, že...
...všechny stříbrné příbory leští jeden člověk. Na jedné sadě 8 kusů stráví desítky minut.

Masaryk bohatě zdobil
Jídelní servis, který používal první československý prezident Tomáš G. Masaryk (1850 – 1937), je inspirovaný klasicismem. Mnoho se ho ale nedochovalo. Obdivovat lze talíře, mísy nebo třeba omáčník, které jsou na Hradě od roku 1920. Nádobí je ozdobeno velkým státním znakem první republiky. Tento servis užíval za války i Emil Hácha (1872 –1945).

Prostší servis Beneše
Druhý prvorepublikový prezident Edvard Beneš (1884 – 1948) si vybavil Hrad podle sebe. Jeho nádobí je prostší a je na něm český dvouocasý lev, který má na prsou slovenský kříž. Servis byl do sídla prezidenta dodán v roce 1935 a později.



Šedesátková klasika i starožitný Husák
V roce 1966 nové sady nádobí objednal prezident Antonín Novotný (1904 – 1975). Ten šel s módou a jeho nádobí je typické pro šedesátá léta. Normalizátor Gustáv Husák (1913 – 1991) sice z trendu úplně nevybočil, jeho sada nádobí ale nese stopy starožitností. Značná část servisu ale na Hradě už není a je ve sbírkách muzeí.

Havlova modrá už zůstala
V současnosti se na Hradě používá servis z období Václava Havla (†75). Nádobí má modrý okraj a je na něm zobrazen státní znak, součástí jsou i sklenky od firmy Moser a stříbrné starožitné příbory. Když se ale nekoná zvláštní událost, jí současný prezident Miloš Zeman (73) z bílého nádobí, na kterém je ale také státní znak. A používá obyčejné nerezové příbory.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.