Grilování na hliníku: Hřebíček do rakve! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Grilování na hliníku: Hřebíček do rakve!

Lososa grilujte v alobalu.
Lososa grilujte v alobalu. (Svojtka & Co.)

Skladujete jídlo v hliníkových miskách? Pečete v nich na grilu maso? Pokud ano, tak si tím podle německých úřadů říkáte o malér. Hliník z nádobí se vám totiž ukládá v těle a škodí. Jestli máme veškeré hliníkové nádobí vyhodit rovnou do koše, to deník Aha! zjišťoval také u českých odborníků.

Je, nebo není skladování a příprava jídel v hliníkových nádobách zdravotním rizikem? Otázku nedávno opět nastolil německý Spolkový úřad pro hodnocení rizik (BfR).
Kruté výsledky
Testoval čtyři hliníkové misky obsahující kečup nebo kyselé zelí. Kyselé potraviny totiž způsobují uvolňování hliníku z nádob. V testu všechny výrobky propadly, do těla by se z nich dostalo výrazně více hliníku, než je zdrávo. Problém může být i s nádobím vystaveném působení tepla, tedy při ohřívání v mikrovlnce nebo opékání jídla na ohni v oblíbených grilovacích miskách.

Jde o použití
Už dříve Úřad upozorňoval na negativní vliv hliníku na lidské zdraví. V těle se ukládá v plicích, játrech, mozku, či ledvinách, a může být jedním ze spouštěčů Alzheimerovy nemoci či rakoviny prsu. U těhotných žen zase proniká placentou do plodu. Výrobci hliníkového nádobí by ale zajisté na to měli opačný názor...
„Že hliník je pro zdraví nebezpečný, o tom pochyby nejsou. Ta debata se vede o tom, do jaké míry se hliník z alobalu, z hliníkového nádobí, či z hliníkových příborů a při jakém typu používání, může uvolňovat,“ vysvětluje, kde je jádro pudla, europoslanec Pavel Poc (53, ČSSD).

Nedoporučuje
„Nebude asi spor o tom, že v takovém nádobí nebude vhodné vařit, pokud to samozřejmě není hliník pokrytý nějakou keramikou,“ dodal Poc, který se bezpečností potravin zabývá. Ten osobně dlouhodobé skladování potraviny v hliníkových miskách, ale ani v alobalu, nedoporučuje.

Český expert: Zanedbatelné riziko
S varováním německých kolegů tak zcela nesouhlasí profesor Richard Koplík z Ústavu analýzy potravin a výživy VŠCHT. „Pokud v miskách bude polotuhá nebo kapalná kyselá hmota, tedy ovocné šťávy, protlaky, kečup a podobně, která obsahuje organické kyseliny, nějaké stopy hliníku se do těla dostat mohou. Ale nemyslím si, že by to bylo nějak zvlášť alarmující,“ řekl Koplík Aha! Určité riziko prý hrozí při dlouhodobém skladování v takových obalech, muselo by se ale jednat o horizont až několika let. A jak moc nebezpečné jsou tácky či hliníkové fólie určené ke grilování? „Pokud se vám část fólie nepřilípne na grilované jídlo, že to s tím sníte, tak ne. Tady bych se spíše obával mechanického poškození sliznice tou fólií,“ uzavírá profesor Koplík.

Víte že...
...uvolňování hliníku z nádobí způsobují kyselé potraviny a nápoje jako ocet, mléko, káva, víno, ovoce a zelenina, ale také maso?

Léky jsou horší
Hliník do těla dostáváme také konzumací některých potravin. Jeho hlavním zdrojem je chléb a pečivo, houby, špenát, či ředkvičky, čaj a kakao a některá kojenecká výživa. Hliník se do lidského těla – a to v daleko větším množství, než z hliníkového nádobí – dostává také prostřednictvím některých léků.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.