Chcete bojovat proti nebezpečnému cholesterolu a rakovině střev? Zkuste čekanku!

Čekanka si zatím srdce Čechů nezískala, i když je velmi zdravá a při správné úpravě i chutná. Zkusíte jí přijít na chuť?
Jak si na ní pochutnáme?
Za syrova se hodí do zeleninových salátů, dbáme však na to, abychom použili jen světlé listy, zelené listy jsou totiž za syrova příliš hořké.
Prevence proti rakovině střev
O čekance se dokonce hovoří i v souvislosti s prevencí rakoviny střev. Právě čekanka dokáže riziko tohoto onemocnění eliminovat díky tomu, že naše střeva čistí a ozdravuje střevní sliznice a mikroflóru.
Proč je čekanka prospěšná?
• Snižuje hladinu cholesterolu. Je tedy účinnou prevencí nemocí a komplikací kardiovaskulárního systému.
• Dokáže přírodní cestou odbourávat nebezpečné tukové látky.
• Vysoký obsah vlákniny zlepšuje zažívání a brání zácpě.
• Zamezuje ukládání nebezpečných těžkých kovů v našem těle.
• Stimuluje činnost žlučníku, jater a slinivky břišní.
Zapečená čekanka
Budete potřebovat: 4 velké čekanky, 100 g šunky, 100 g ementálu. Na směs: 200 mililitrů smetany, 1 vejce, 100 gramů na kostičky nakrájeného ementálu, pepř, špetku muškátového oříšku.
Postup: Čekanky očistěte a rozřízněte na půlky. Povařte několik minut v osolené vodě a nechte okapat. Zapékací misku vymažte máslem. Čekanku zabalte do plátku libové šunky, poté do plátku ementálu. Závitky naskládejte do zapékací misky a zalijte rozmíchanou směsí. Zapékejte asi čtvrt hodiny v troubě rozehřáté na 200 °C. Podávejte s čerstvým chlebem nebo vařenými brambory.
Čekanková polévka
Budete potřebovat: 2 velké čekanky, 1 litr zeleninového vývaru, 200 ml šlehačky, citron.
Postup: Čekankové puky očistíme, rozpůlíme a propláchneme. Střed nakrájíme na proužky. Litr zeleninového vývaru zjemníme smetanou na šlehání, osolíme ho a opepříme. Přidáme čekankové listy a několik minut povaříme, dokud čekanka není měkká. Polévku rozmixujeme a podle chuti můžeme přidat pár kapek citronové šťávy.