Česká česnečka: TOP 10 polívka světa
Polévka je grunt! Česká česnečka zvlášť a právě ta okouzlila cizince. Gurmáni jí přidělili dokonce jedenácté místo mezi polévkami z celého světa. Žebříček zveřejnila společnost Taste Atlas.
Nejpopulárnější vývary a krémy jsou dlouhodobě ty asijské. V první desítce se umístily třikrát japonské polévky a dvakrát ty z Thajska. Zlatou pozici obsadila »nudlovka« jménem ramen právě ze země vycházejícího slunce. Další místa v první desítce pak její varianty. Poměrně překvapivé je druhé místo polské zelňačky žurek. Bronzová byla turecká čočková polévka mercimek çorbası. Hlasovali gurmáni, kteří cestují po celém světě a hodnotí jídla pro Taste Atlas, která zveřejňuje pravidelně aktualizované žebříčky.
Originalita vede
Česká česnečka byla jedenáctá. Proč ze všech tuzemských polévek zaujal právě oukrop? „Myslím, že jde o originalitu. Máme mnoho skvělých polévek, ale trochu splývají s podobnými polévkami z dalších zemí střední Evropy. Body v takových žebříčcích se pak rozdělí,“ vysvětluje Martin Franc, specialista na stravování, který uvádí pořad Zmlsané dějiny na Mall.TV. Přestože se česnečka má trochu pověst jídla pro chudé, podle Martina France ji lze připravit luxusním způsobem. „Dovedu si ji představit třeba jako výborný doplněk vepřových hodů,“ říká.
Recept: Česnečka, která staví na nohy
Taste atlas uvádí českou česnečku coby ideální jídlo, které vám pomůže zmátořit se po večírku, když jste to přehnali s alkoholem. Sílu ale dodá i při nachlazení.
Suroviny: 6 stroužků česneku, 1 cibule, brambory, vajíčko, zeleninový vývar, sůl, pepř, majoránka, máslo, kmín.
Postup: V hrnci osmahneme cibuli do růžova a zalijeme vývarem, přivedeme k varu a necháme probublávat. Na menší kousíčky rozkrájené brambory uvaříme zvlášť, v osolené a okmínované vodě. Když jsou brambory poloměkké, přendáme je do polévky. Nevařte brambory v polévce, pouští škrob a kazí chuť. Do vařící polévky vlijeme rozšlehané vajíčko. Ochutíme pepřem, špetkou drceného kmínu a solí. Povaříme ještě minutu a stáhneme z plotny. Až poté přidáváme prolisovaný česnek a majoránku. Podávat můžeme se sýrem, který ale servírujte v mističce extra. Dobrým doplňkem jsou i krutony z osmahnuté housky.
Nejlepší polévky světa
1. Tonkotsu ramen – nudlová polévka (Japonsko)
2. Żurek – zelňačka (Polsko)
3. Mercimek çorbası – čočková polévka (Turecko)
4. Mercimek çorbası – pikantní kuřecí (Thajsko)
5. Sopa de lima – fazolová polévka (Mexiko)
6. Bori-bori – knedlíčková polévka (Paraguay)
7. Ramen – nudlová polévka (Japonsko)
8. Tom yum – krevetová polévka (Thajsko)
9. Shoyu ramen – nudlová polívka (Japonsko)
10. Lohikeitto – lososová polévka (Finsko)
11. Česnečka (Česko)