Vydatně a rychle z polévkové bichle! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Vydatně a rychle z polévkové bichle!

Polévky zahřejí tělo i mysl
Polévky zahřejí tělo i mysl (Foto Vicnezkucharka.cz)

Buďte kreativní! Nevařte každý týden vývar, bramboračku nebo česnečku, i s polévkami se dá si vyhrát a tvořit. Celkem 190 receptů nyní přináší novinka na trhu, Velká polévková bichle. Inspirujte se a překvapte rodinu, přátele a vlastně i sami sebe.

Krémová kuřecí polévka s houbami

POTŘEBUJEME: ✔ 300 g kuřecích prsou ✔ 100 g žampionů ✔ 100 g hlívy ústřičné ✔ 1 větší mrkev ✔ ½ cibule ✔ 2 stroužky česneku ✔ 100 g mraženého hrášku ✔ 1 špetku soli ✔ 1 lžičku sušeného tymiánu ✔ 2 lžíce olivového oleje ✔ 1 vrchovatou lžíci hladké mouky ✔ 500 ml polotučného mléka ✔ 500 ml kuřecího vývaru

POSTUP: Žampiony a hlívu si nakrájíme na plátky, kuřecí prsa a mrkev na menší kostičky a česnek nadrtíme. Cibuli nakrájíme nadrobno. V hrnci necháme rozehřát olivový olej, na něm 2 – 3 minuty orestujeme cibulku a česnek společně s hlívou a žampiony. Vše pak zaprášíme moukou a ještě 2 – 3 minutky restujeme. K tomuto základu přidáme kuřecí maso a nakrájenou mrkev, zalijeme vývarem, přidáme mléko a nakonec osolíme. Necháme vařit 20 minut na mírném plameni. Pak už jen přidáme hrášek na prohřátí a dochutíme sušeným tymiánem.

Polévka z pečené zeleniny

POTŘEBUJEME: ✔ ½ cibule ✔ 1 paličku česneku ✔ 1 mrkev ✔ 1 kořenovou petržel ✔ 50 g celeru ✔ 1 červenou papriku ✔ 1 menší cuketu ✔ 1 menší batát ✔ 3 lžíce olivového oleje 1,2 l vody ✔ 1 špetku soli ✔ ½ lžičky drceného kmínu ✔ 1 lžičku sušeného tymiánu ✔ 30 g parmazánu

POSTUP: Na plech vyložíme pečicí papír. Cibuli nakrájíme na klínky, česnek rozkrojíme napůl, kořenovou zeleninu očistíme a nakrájíme na větší kousky. Cuketu a batáty stačí nakrájet na silnější plátky. Vše (kromě česneku) promícháme s olivovým olejem, solí a tymiánem. Zeleninu rozložíme na pečicí papír a necháme v troubě péct na 180 °C asi 30 minut. průběhu pečení zeleninu občas otočíme. Jakmile opečená, dáme ji do hrnce a zalijeme vodou nebo zeleninovým vývarem a necháme projít varem. Zeleninu v hrnci buď rozmixujeme úplně dohladka, nebo necháme sem tam plavat nějakou zeleninovou hrudku – dle libosti. Opečený česnek vymačkáme do polévky a hotovo. Polévku servírujeme posypanou parmazánem.

Kulajda

POTŘEBUJEME: ✔ 50 g čerstvých hub ✔ 300 g brambor ✔ 1 lžíci másla ✔ 1 vrchovatou lžíci hladké mouky ✔ 1 vrchovatou lžíci cukru ✔ 1 lžičku celého kmínu ✔ 1 špetku soli ✔ 100 ml 31% smetany na šlehání ✔ 1 l vody ✔ 1 lžíci octa ✔ 2 vrchovaté lžíce nasekaného kopru ✔ 2 vejce M ✔ 1 lžíci másla na vajíčka

POSTUP: V hrnci si rozpustíme máslo, do něho vmícháme mouku a založíme si jíšku. Na mírném ohni mícháme, dokud jíška nezačne lehce růžovět. Pak přilijeme vodu a přidáme na kostičky nakrájené brambory a houby. Pokud děláme kulajdu z hub sušených, dáme do ní i trochu vody, ve které se louhovaly. Osolíme, přidáme lžíci cukru, dáme trošku kmínu a necháme vařit, než jsou brambory i houby měkké (alespoň 20 minut). Nakonec přidáme smetanu (ale nechme si trochu do vajec) a ocet podle chuti (cca 1 lžíci). Kopr nasekáme najemno a přidáme až opravdu na konec a už nevaříme. V hrnečku si pečlivě rozmícháme vajíčko, osolíme, dáme lžíci smetany. Na másle ho rychle promícháme a přidáme ho do polévky.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.