Tři recepty na vydatné polévky: Zahřejí tělo i duši | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pondělí 29. dubna 2024

Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav

Tři recepty na vydatné polévky: Zahřejí tělo i duši

Zažeňte podzimní splíny vydatnou polévkou.
Zažeňte podzimní splíny vydatnou polévkou. (Foto Akademie kvality, scom, zdroj receptů: Akademie kvality)

Podzim patří vydatným polévkám. Které jiné jídlo totiž zasytí a zároveň zahřeje a zažene podzimní chmury? Aha! vám přináší 3 recepty pro inspiraci...

Kuřecí vývar s drůbežími knedlíčky s libečkem

Potřebujete: 2 kg kuřecích skeletů, 600 g kořenové zeleniny, 2 ks cibule, 1 ks pórku, 4 stroužky česneku, 200 g kuřecích jater, 1 vejce, 50 g hladké mouky, 50 g strouhanky, libeček, sůl, pepř, listovou petržel, majoránku, divoké koření.

Postup – vývar: Očistěte kořenovou zeleninu a spolu s cibulí a omytými skelety pečte v troubě na 180 °C po dobu přibližně 30 minut dozlatova. Poté přendejte zeleninu a skelety do hrnce, zalijte vodou, přidejte pórek, 2 kusy česneku, divoké koření, listovou petržel, sůl a vše vařte na mírném plameni alespoň po dobu 180 minut. Během vaření nezapomínejte sbírat vzniklou pěnu. Hotový vývar přeceďte a dochuťte. Knedlíčky: Očištěná kuřecí játra rozmixujte spolu se zbylým česnekem a cibulí. Do směsi přidejte sůl, pepř, majoránku, nasekaný libeček a dle potřeby hladkou mouku a strouhanku. Vytvarujte malé knedlíčky a uvařte je v osolené vodě.

Kachní kaldoun s nudlemi

Potřebujete: 800 ml kachního vývaru, 200 ml smetany 33%, 1 menší cibuli, 150 g kořenové zeleniny nakrájené na kostičky (mrkev, celer, petržel), 50 g květáku, 1 stonek řapíkatého celeru, 150 g širokých nudlí, 3 lžíce másla, 40 g hladké mouky, sůl, černý pepř, muškátový oříšek, hrst nasekané velkolisté petržele.

Postup: Na lžíci másla orestujte kořenovou zeleninu, květák i řapíkatý celer, vše nakrájené na kostičky. Až zelenina začne zlátnout, přidejte cibuli a ještě 10 minut restujete a zalijte vývarem. Jakmile vývar začne vřít, nalijte smetanu a vařte dalších 20 minut. Rozpusťte máslo v jiném rendlíku a nasypte mouku a špetku muškátového oříšku. Na mírném ohni opékejte 5 minut. Hotovou jíšku nechte vychladnout a přes síto ji propasírujte do vroucí polévky. Jíška se musí 5 minut provařit. Polévku dochuťte solí, pepřem a přidejte vařené nudle.

Tip Aha! Na kachní vývar můžete použít kachní krky a žaludky, které po uvaření oberte a použijte jako vložku do polévky.

Bramborový krém

Potřebujete: 600 g brambor, 1 cibule, 600 ml zeleninového vývaru, 200 ml smetany ke šlehání, 2 lžíce másla, 4 plátky slaniny, sůl, čerstvě mletý pepř, čerstvou pažitku.

Postup: Na másle nechte zesklovatět nakrájenou cibuli a na kostičky nakrájené oloupané brambory. Zalijte vývarem, nechte provařit, dokud brambory nebudou měkké. Tyčovým mixérem rozmixujte dohladka. Přidejte smetanu a nechte projít varem, poté osolte a opepřete dle chuti. Servírujte s opečenými plátky slaniny a čerstvou pokrájenou pažitkou.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.