Mezinárodní den boje proti popáleninám: Zdeňka olej spálil na 75% těla! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Mezinárodní den boje proti popáleninám: Zdeňka olej spálil na 75% těla!

Zdeněk má za sebou desítky operací.
Zdeněk má za sebou desítky operací. (Foto Aha! – Karel Kopáč, bolíto.cz)

Chtěl si připravit jídlo, jenže nevinné vaření se proměnilo v boj o život. Zdeňkovi (15) z Litoměřic vzplanul hrnec s olejem a on se ho pokusil uhasit vodou. Ohnivé peklo, které v tu chvíli vzniklo, ho popálilo na 75 procentech těla!

Dnes je Mezinárodní den boje proti popáleninám. Připomíná si ho i Zdeněk, který je dva roky a dva měsíce po vážném úraze.

Oheň byl všude
„Tehdy si jako třináctiletý kluk dělal hranolky a když mu to chytlo, tak první, co ho napadlo, bylo uhasit to vodou, což je vlastně strašně nebezpečné. V paneláku se oheň roztáhnul po celé místnosti,“ vypráví Hana Mičánová, Zdeňkova maminka. Popálený chlapec z ohně okamžitě vyběhl na chodbu, kde si ho všimli sousedé a volali hasiče a záchranku. Ta ho do vinohradské nemocnice transportovala vrtulníkem.

Umělá kůže
„Uvedli ho do umělého spánku, v kterém byl měsíc a půl. Během té doby mu začali odstraňovat odumřelou kůži, aby se mu do těla nedostala infekce,“ popisuje maminka. Zdeněk pak dostal tzv. integru, nebo-li umělou kůži, aby mu posléze mohli transplantovat jeho vlastní kůži. Měl popáleniny třetího stupně, byl upoután na lůžku, nemohl se hýbat, tři měsíce nemohl ani mluvit.

Zdeněk potřebuje pohyb, rád jezdí na kole.

Potřebuje celodenní péči
O Zdeňka se stará maminka. „Jde hlavně o mazání popálené kůže, která neustále pracuje, nebo používání speciálního oblečení. Popálky pomáhají i při jednání s úřady, a umí zajistit i psychologa,“ říká maminka Zdeňka s tím, že je problémem například příspěvek na péči. „Na úřadech mi tvrdí, že když se dokáže sám najíst a obléknout, tak nemáme na příspěvek nárok,“ krčí rameny. Přitom Zdeněk musí pravidelně navštěvovat lékaře. Někdy i třikrát za týden. „Ať jde o neurologii, magnetickou rezonanci nebo laser,“ říká s tím, že peníze jsou potřeba i na cesty k lékařům.

„Dva měsíce jsme vůbec nevěděli, jestli to Zdeněk přežije,“ říká jeho maminka.

Pomáhají mu Popálky
Z nejhoršího se Zdeněk nakonec dostal, zdravotní potíže ale bude mít zřejmě do konce života. Nyní jemu i mamince pomáhá organizace Popálky. „Nejen dítě, ale i rodič potřebuje péči. Navždycky to budu mít v sobě. Naštěstí máme Popálky,“ říká paní Mičánová.

Víte, že...
...každý rok se v České republice popálí 100 000 lidí, z toho 40 000 dětí? Právě Popálky pomáhají mnohým z nich i jejich rodinám vyrovnat se s následky.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.