Zdražení elektřiny! O kolik stovek navíc zaplatíte právě vy | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 9. května 2024

Svátek slaví Ctibor, zítra Blažena

Zdražení elektřiny! O kolik stovek navíc zaplatíte právě vy

Cenu elektřiny pro české domácnosti zřejmě čeká další zdražování
Cenu elektřiny pro české domácnosti zřejmě čeká další zdražování (Profimedia)

Zase budeme muset sáhnout hlouběji do peněženek! Od Nového roku si totiž připlatíme za elektřinu. Zdraží ji jak rozhodnutí Energetického regulačního úřadu (ERÚ), tak i distributoři. A některé domácnosti by se mohly prohnout až o 2 tisíce korun ročně navíc!

Úřad může regulovat ceny jen na svém »písečku«, který tvoří asi 53 procent z částky, již za elektřinu platíme. Tady financujeme údržbu sítí, platíme za příkon nebo za systémové služby a činnost OTE, což je státní firma, která má energetiku na starost. Zbytek záleží na vašem dodavateli. Předseda rady ERÚ Stanislav Trávníček včera na tiskovce prozradil, že zdražení ze strany regulátora bude u elektrické energie v průměru 1,3 procenta pro domácnosti. V »lidštině« to znamená, že si kvůli ERÚ ročně připlatíme maximálně 150 korun. Jenže podle úřadu budou zdražovat hlavně distributoři a tam bychom se mohli prohnout víc.

Cena ovlivní i zboží
Podle hlavního ekonoma BHS Štěpána Křečka na zdražování nejvíce doplatí obyčejný lid. „Firmám vzrostou náklady na energie, což se odrazí v cenách výrobků, jejichž výroba je náročná na spotřebu elektřiny. Lidé se musí připravit na zdražování. Nejhůře na tom budou domácnosti, které elektřinu využívají i k vytápění,“ uvedl. Trochu veselejší bude situace pro ty, kteří používají v domácnosti plyn. Ten totiž regulátor zdraží o mizivé půlprocento. A podle Trávníčka by mohlo být ještě veseleji, tržní cena totiž poklesne tak, že by pro koncového uživatele plyn mohl jako celek mírně zlevnit. Půjde o jednotky procent, ale znáte to: každá koruna dobrá!

Pozn.: Jedná se o odhady vývoje cen podle ERÚ

Přečtěte si
Lubica258
2. 6. 2023 • 06:42

Nám se zatím cena elektřiny nikam neposunula, protože ji máme zafixovanou. Co se bude dít potom nechci vědět . Naštěstí topíme dřevem v akumulačních kamnech http­s://ww­w.fl­amen­.cz/pr­oduct-brands/norsk-kleber/ , takže zas tolik se nás to zdražení elektřiny nedotkne. Topit dřevem je to nejlepší. Navíc ho v akumulačních kamnech ani nespálíme tolik, protože v nich vydrží dlouho hořet.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.