Velký přehled: O kolik vám zdraží voda | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Velký přehled: O kolik vám zdraží voda

Cena vody vzroste.
Cena vody vzroste. (www.profimedia.cz)

Zase budeme muset sáhnout hlouběji do peněženek. Tentokrát za to, že otočíme kohoutkem. Za vodné a stočné si totiž podle Sdružení oboru vodovodů a kanalizací (SOVAK) letos připlatíme 3,6 %. Kubík (m3) vody tak letos vyjde v průměru na 91 Kč!

Podle předsedy představenstva SOVAK Miloslava Vostrého jsou za zdražením vodného a stočného hlavně rostoucí náklady oprav a budování vodovodní infrastruktury. „Objem těchto prostředků u odpovědných vlastníků veřejných vodovodů a kanalizací narůstá a tvoří největší nákladovou položku při kalkulacích výše plateb,“ vysvětloval, proč budeme muset zase platit víc.

Do cen vodného a stočného by ale ještě mohlo promluvit snížení DPH z 15 na 10 procent od 1. května, s nímž přehled SOVAK zatím nepočítá. Podle hlavního ekonoma BH Securities Štěpána Křečka by daňová změna mohla přinést úsporu. Podle jeho odhadů by snížením DPH mohl metr krychlový vody zlevnit asi o 4 koruny. „Pokud k tomu nedojde, bude to podvod na lidech,“ říká ekonom. Díky nižší dani totiž klesnou firmám náklady.

Patříme k levnějším
V rámci cen za vodné a stočné na tom nejsme v Evropě nejhůře. Patříme do první desítky nejlevnějších zemí, i když Slováci – ti jsou na tom nejlépe – zaplatí asi polovinu toho co my. Naopak v Dánsku se lidé plácnou přes kapsu nejvíce – cena se tam vyšplhá k 350 korunám za metr krychlový vody.

Nemohou zdražit libovolně
Cena vody je usměrňována ministerstvem financí, které říká, jaké oprávněné náklady a přiměřený zisk (ty jsou společně s DPH hlavními ukazateli cenotvorby za vodné a stočné) může provozovatel vodovodní sítě mít. Meziročně může být nárůst přiměřeného zisku maximálně 5 procent.

Zdražení.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.