Drahý rok 2020: Velké srovnání cen! Cestování, cigarety, alkohol, loterie, nájmy, potraviny | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Drahý rok 2020: Velké srovnání cen! Cestování, cigarety, alkohol, loterie, nájmy, potraviny

Tohle všechno nám vysaje peněženky!
Tohle všechno nám vysaje peněženky! (Foto ara)

Tento rok bude všechno levnější! Tak této větě by uvěřil snad jen nenapravitelný snílek. Všichni ostatní totiž tuší, že také v roce 2020 budou muset sáhnout hlouběji do peněženek. Ale Aha! to ví naprosto jistě. Kde a o kolik stoupnou ceny, prozradili odborníci.

Cestování a dovolené: Některé ráje s přirážkou

Kdo nebude chtít letos připlácet, bude muset pečlivě volit místo, kam na dovolenou zamíří. „Cestovní kanceláře jsou závislé na tom, jak se vyvíjí ceny v hotelech, takže v některých destinacích v té nejvyšší sezoně k nějakému zdražení určitě dojde. Odhadem to bude mezi 5 a 10 procenty. Obecně se dá ale říci, že se žádné velké a plošné zdražování nečeká,“ řekl Aha! Jan Papež z Asociace cestovních kanceláří. Ten také radí koupit si dovolenou včas, když jsou ještě ceny výrazně nižší než v sezoně. „Například při koupi takzvaných first minute dovolených je sleva mezi 10 až 30 procenty, záleží na hotelu a destinaci. Zájezdy kupované do konce ledna pak mají procenta ještě vyšší,“ uvedl Papež. 

Cigarety a alkohol

Připravte si tisíce navíc Průměrný kuřák s krabičkou cigaret denně si za rok bude muset připlatit téměř pět tisíc korun. A hlouběji do kapsy budou muset sáhnout i ti, kteří nejsou zrovna abstinenti. Může za to vyšší spotřební daň na cigarety a alkohol. A i když podle propočtů ministerstva financí měla třeba krabička cigaret zdražit o necelých šest korun, tabákové firmy už avizovaly zražení o 12 až 13 korun, aby nepřišly o své marže. V případě půllitrové láhve 40procentního alkoholu vzroste spotřební daň z nynějších 57 korun na 64,50 korun. Litrová lahev tvrdého alkoholu by tak měla zdražit zhruba o 18 korun, přičemž piva ani vína se zvýšení netýká. Kdo by chtěl ještě něco ušetřit, měl by si pospíšit nakoupit zásoby. V obchodech se podle odborníků ukáže zdražení až někdy koncem února, kdy prodejci vyprodají to, co už mají na pultech.

Loterie: Víc do hry, méně z výhry

Vyšší zdanění z 23 na 35 procent postihlo dost nesmyslně i loterijní společnosti včetně Sazky. Ta nevyloučila, že bude muset přistoupit ke zdražení. Pokud by se to vše promítlo do ceny, musel by plný tiket Sportky se šancí stát nikoliv současných 220 korun ale 242 korun. „Zatím vše analyzujeme, zvýšení cen produktů lze očekávat v nejbližších měsících,“ uvedl nyní pro Aha! mluvčí Sazky Václav Friedmann. Jisté tak zatím je jen to, že ten, kdo třeba i za dražší tiket vyhraje »balík«, bude muset na rozdíl od dosavadní praxe výhra nad milion korun zdanit 15 procenty. Třeba u výhry milion a půl přijde oproti dřívějšku o čtvrt milionu. 

Nájmy a bydlení: Trend pokračuje

Pokud jde o ceny nemovitostí nebo nájmy, odborníci žádnou dramatickou změnu nečekají. „Trend jisté stabilizace ve vývoji cen bude zřejmě pokračovat. Přístup k hypotékám je pro některé příjmové skupiny horší a to má vliv na oslabení poptávky. Nic však nenasvědčuje tomu, že by kupní ceny měly nějak oslabit,“ tvrdí prezident Asociace realitních kanceláří Jaroslav Novotný. Podle jeho slov se ale dají čekat v cenách odlišnosti podle toho, jak je v které lokalitě uspokojena poptávka po jednotlivých nemovitostech. A právě proto, že je pro mnohé lidi stále těžší získat hypotéku, zvýší se poptávka po nájemním bydlení. Přinese to minimálně stagnaci ve výši nájmů, ne-li mírný růst.

Potraviny: Vepřové poletí vzhůru

Jídlo je rok od roku dražší a nebude tomu jinak ani letos. „Za každoroční růst cen potravin mohou zvyšující se náklady firem na mzdy, ceny energií, pohonných hmot a obecně všeho, co je potřeba na produkci potravin. Letošní rok proto nebude výjimkou. Předpokládám, že cena poroste mírně nad inflaci, minimálně o 3 až 5 %. To je ale obecná předpověď, v některých segmentech potravinářství to může být i více,“ uvedl pro Aha! agrární expert Petr Havel. Kvůli prasečímu moru v Číně, kde je situace ještě horší, než se zprvu zdálo, určitě zdraží vepřové. Naopak mléčné výrobky by měly zůstat »na svém« a cena ovoce a zeleniny bude závislá na počasí. Nyní by to bylo jen věštění z křišťálové koule. Jak na tom budou třeba v posledních letech prudce zdražující vajíčka, to také není jasné. „U nich bude záležet zase na tom, jak se chovatelé začnou připravovat na rušení klecových chovů. A tato změna se nějakým způsobem bude muset projevit do jejich cen. Myslím si ale, že k rapidnímu zdražení dojde až do dvou nebo tří let, kdy se ceny zvýší až o dvojnásobek,“ soudí Havel.

Energie: Šok z elektřiny, levné dříví

Teplý a prozářený domov vyjde letos určitě na víc peněz. „Za energie si letos Češi opět připlatí. Nejhůře na tom jsou ti, kteří elektřinou ohřívají vodu nebo jí topí, mají tedy třeba podlahové vytápění nebo sálavé topné panely. Ti zaplatí o sedm až osm procent více,“ říká ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda. Ale i ti, kteří elektřinu využívají na svícení a pro spotřebiče, se musí smířit s cenami o tři až čtyři procenta vyšší. „Od čtyř do šesti procent zdraží většině domácností také samotná voda, zčásti právě kvůli zdražení elektřiny, protože například pohání čerpadla,“ vysvětluje Kovanda. V případě tepla pak naštěstí tlak na zdražování ztlumilo letošní lednové přeřazení mezi položky daněné nejnižší sazbou DPH, tedy 10 procent. Totéž se týká i vodného a stočného. To by od května díky nižší dani sice mělo zlevnit, ale nejspíš si rozdíl spíš nechají příslušné firmy. Tak alespoň snad nezdraží. Také ceny plynu budou podle Kovandy letos stabilní. A pro toho, kdo by chtěl na vytápění nejvíc ušetřit má ekonom radu: „Nejvýhodnějším zdrojem energie bude i letos palivové dříví, kterého je v důsledku kůrovcové kalamity a nutnosti kácet rozsáhlé plochy zejména smrků na trhu přebytek a tak zlevňuje,“ říká Kovanda.

Automobily: Vyjede a ztratí pětinu hodnoty

V případě aut je podle ekonoma Lukáše Kovandy třeba počítat s mírným růstem cen. „Automobily v základní výbavě zdraží zhruba o čtyři procenta, ceny vozů s nejvyšší výbavou pak o dvě procenta. Třeba za vrcholné varianty vozidel poslední dobou velmi oblíbené kategorie SUV si zákazník připlatí koncem letoška třeba i desetitisíce v porovnání s nynějším stavem,“ říká ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda. A připomíná smutnou skutečnost: „Pozor: nový automobil v okamžiku vyjetí z autoprodejny ztrácí na ceně až dvacet procent!“ 

Elektronika jako výjimka: Rychle stárne a zlevňuje

Za kolik budeme kupovat televize nebo třeba počítače, to do značné míry závisí na tom, jak pevná bude česká měna k té americké, za níž se většinou dováží. „Koruna by měla během letošního roku mírně posílit vůči dolaru, z 22,70 Kč za dolar na 22,10 Kč za dolar, což elektroniku už jen díky příznivějšímu kurzovému přepočtu zlevní. Cenově výhodnější bude jak dovážená elektronika, tak ta zakoupená v e-shopech,“ soudí Kovanda. Podle něj ale elektronika jako rychle zastarávající zboží bude zlevňovat i bez ohledu na vývoj kurzu. „Prodejci zkrátka budou muset postupně uvolňovat sklady, aby je mohly doplnit novým, modernějším typem té či oné elektroniky, ať už jde o mobil, televizor nebo třeba bílou techniku. Některé druhy elektroniky mohou během roku zlevnit třeba až o dvacet procent. Například během roku 2018 klesla cena televizoru podle údajů ČSÚ o zhruba patnáct procent, a to koruna během toho roku vůči dolaru oslabila o zhruba 5,5 procenta,“ uvedl Kovanda.

Kalkulačku čisté mzdy naleznete zde >>>



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.