Konec mentolových cigaret: Zítra zmizí z pultů v celé Evropě | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Konec mentolových cigaret: Zítra zmizí z pultů v celé Evropě

ilustrační foto
ilustrační foto (archiv)

Existují téměř 100 let a zítra po nich přesto bude veta! Mentolové cigarety, které jen v Česku kouří 350 000 lidí, zmizí z pultů obchodů v celé Evropě. Důvod? Obliba u dětí a mnohem horší zdravotní následky, než u jiných cigaret.

Odborníci na závislosti mají jasno. „Mentol umožňuje hlubší vdechnutí dýmu a kuřák do plic dostává mnohem větší dávku těch tisíců látek, které kouř obsahuje,“ popsala Aha! jeden profesorka Eva Králíková z Centra pro závislé na tabáku 1. LF UK a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Právě proto je podle ní mnohem těžší si od mentolových cigaret odvyknout.

Příjemný pocit?

Zákaz má ještě jeden důvod, a sice odstřihnout od mentolových cigaret děti. Čím dál víc jich totiž začínalo s kouřením kvůli příjemnému pocitu, který vdechování mentolu bez ohledu na tabák způsobuje.

Kuřácká velmoc

Projekt Česko v datech uvádí, že naše republika je ve spotřebě cigaret sedmá na světě. Na každého Čecha staršího 15 let jich v průměru připadá přes 2400 ročně. Nejvíc kouří senioři.

Vymyslel je astmatik

Mentolky vznikly náhodou, když si Američan Lloyd Hughes, přezdívaný Spud, naskládal cigarety do plechové krabičky s mentolovými krystaly, které coby astmatik vdechoval. Nejdřív je nabízel hostům v restauraci jeho otce, poté si nechal proces patentovat a založil firmu. V květnu 1926 od něj koupila patent i značku Spud známa tabáková firma za tehdy pohádkovou sumu 90 000 dolarů. Hughes nabyté bohatství utratil za automobily a letadla.

6197500:gallery:true:true

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.