Srovnání cen 1989 – 2019: O kolik piv a vajec si koupíme víc?! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 17. dubna 2024

Svátek slaví Rudolf, zítra Valérie

Srovnání cen 1989 – 2019: O kolik piv a vajec si koupíme víc?!

Potraviny
Potraviny (profimedia.cz)

Chleba za dvě kačky, lahváč za dvě padesát, minerálka v restauraci za korunu! Jó za komunistů, to byly ceny… Kdo má tendenci se takhle dojímat, měl by se ale podívat na svoji tehdejší výplatní pásku. Podle propočtu ekonomů Češi mají nyní o dvě třetiny vyšší kupní sílu – tedy kolik si toho za svoje »chechtáky« můžou pořídit.

A dokazuje to i velký přehled Aha!, kdy jsme propočítali příslušné ceny na tehdejší a dnešní průměrný plat. Je jen málo toho, čeho si lze pořídit méně. I takových tuzemáků si nyní můžeme dopřát o 108 litrovek víc. To na oslavu, že je dnes v každém případě líp.

Naditější peněženky
Čistý příjem průměrného obyvatele včetně dětí a důchodců vzrostl od roku 1989 z necelých 2000 na více než 15 000 korun v roce 2018. Důležité ale je, kolik si za vydělané peníze můžeme koupit. Takzvaná kupní síla je podle analýzy České spořitelny o dvě třetiny vyšší než tehdy. Projevuje se to třeba na poměru rodinných úspor ve vztahu k příjmům, který byl loni 10,82 procenta, což je čtvrtý nejvyšší podíl v zemích EU.

Němcům v patách, ale ještě dlouho
Dobrá zpráva je, že se máme lépe než před třiceti lety. Ta špatná zní: Němce jsme zatím nedohnali a kdoví, zda někdy doženeme. Přitom po Sametové revoluci se nadšeně hlásalo, že „za Komárka, bude koruna jak marka“.
„K nejvyspělejším ekonomikám se zatím stále jen přibližujeme. Pomaleji, než mnozí očekávali. Němci nad námi ve mzdách vedou a ještě dlouhá léta, ba desetiletí tomu tak bude,“ komentuje to ekonom Lukáš Kovanda z CzechFund. To ale Čechům nebrání ve spokojenosti – podle statistiky OSN v ní vedeme třeba nad Francouzi. My jsme dvacátí, oni až čtyři příčky za námi. „Pokud by kdokoli v listopadu 1989 řekl, že do třiceti lety budou Češi celkově spokojenějším národem než Francouzi – nejen z ekonomického, ale i z celospolečenského hlediska – považovalo by se to zřejmě obecně za úspěch, až skoro za sci-fi. Němce jsme sice ve mzdách nedohonili, ale Francouze jsme v celkové spokojenosti předhonili. Můžeme slavit. Ale přiměřeně,“ soudí Kovanda.

Kilo banánů za 7 minut
Banány a pomeranče – symbol »podpultového« zboží za socialismu. Dnes jsou ho plné obchody a prodejci se předhánějí, jakou slevou zákazníky nalákat. „Banány a pomeranče jsou malý symbol velké změny. Zatímco dříve bylo exotické ovoce dostupné jen před Vánoci, dnes si jej můžeme pořídit po celý rok,“ řekl Petr Sikora, ředitel České distribuční. Ta spočítala, že před listopadem 1989 pracoval obyvatel ČSSR s průměrným platem 55 minut, aby si mohl koupit kilogram banánů, dnes na to stačí jen 7 minut. U pomerančů je to pak místo 45 jen 8 minut. Někteří obchodníci přitom právě toto ovoce jako vzpomínku na listopadové události zlevnili.

Průměrná mzda 1989: 3170 Kčs
Průměrná mzda 2019: 34 105 Kč



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.