Ráj Husákových dětí! Stavělo se z Merkuru, sbírala céčka a nebyly mobily | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Ráj Husákových dětí! Stavělo se z Merkuru, sbírala céčka a nebyly mobily

Ilustrační foto
Ilustrační foto (Foto: Zbyněk Pecák, archiv Blesku)

Pařmeni počítačových her a milovníci sociálních sítí ať jdou na chvíli k šípku! V Brně frčí staré dobré časy. Považte, celé rodiny bývaly pospolu, vyřádily se u společenských her. Ne jako dnes, kdy jsou i společne v jedné místnosti, ale každý kouká jen do svého mobilu či notebooku.

Hlavně pětačtyřicátníci a padesátníci mohou potěšit svá srdíčka a vrátit se do dětství. V malém krámku u Mendlova náměstí najdou pěkně pohromadě všechny kultovní hračky svého mládí. „Bavilo nás s manželem sbírat starší hračky a mapovat osudy starých, vesnických obchodů. Koníček jsme přeměnili časem v krámek,“ svěřila se Aha! majitelka Miluše Palánová (42).

Hry i vynálezy

A tak k nim Brňané i návštěvníci města míří pro céčka, blechy, Kloboučku, hop!, plechovou káču, kulatý fotbalový hlavolam, ale i natahovací plechovou berušku a mandelinku, dřevěného houpacího kohouta, angličáky nebo legendární stavebnici Merkur. „Na ní začínal nejeden dnešní architekt nebo vědec,“ tvrdí Palánová. Například Otto Wichterle (1913 – 1998) slavný český vynálezce kontaktních čoček první odlil právě pomocí slavné stavebnice.

Nechybí knihy

Obchod nese vtipný název Husákovy děti. A nikoho nenechá na pochybách, že jde o opravdové retro se vším všudy. „Kupuji vnučce céčka a Kloboučku, hop!. Budeme hrát spolu,“ svěřila se Aha! Veronika Fialová (54). Sama se totiž hrdě k Husákovým dětem hlásí. „Každý se přece někdy narodil,“ usmívá se a zasněně listuje starými knížkami z edice KOD – Knih Odvahy a Dobrodružství, na kterých vyrostla celá její generace.

Víte že...

...Husákovy děti se říká generaci narozené mezi lety 1972 až 1976? Bývalý režim tehdy levným bydlením a manželskými půjčkami odstartoval v ČSSR babyboom.

Staré dobré časy

Zboží získávají majitelé obchůdku od firem, které se výrobou klasických hraček stále zabývají, od těch, které koupily k výrobě ikonických hraček od původních výrobců licenci nebo od nástupců zaniklých hračkářských podniků. Část zboží je také bazarové, přinesené zákazníky nebo fanoušky retra.

Top 5 hitů Husákových dětí

Merkur Skládačku Merkur měl snad každý kluk a je k dostání i dnes. Má dokonce své muzeum. Byla to naprostá klasika. Kdo si nehrál s Merkurem, jako by nebyl. Výrobce funguje od začátku 20. století v Polici nad Metují.

Tatrovka

Sklápěcí Tatra T 148 nechyběla na žádné zahradě či pískovišti. Dodnes se vyrábí. Je to velké robustní plastové auto s širokou korbou a pojistkou proti nežádoucímu vyklopení. A pozor uveze i většinu tatínků – nosnost má neuvěřitelných 100 kilo!

Céčka

Původně z nich měly být závěsy do oken a dveří, ale v 80. letech se slavná céčka nosila jako módní doplněk, platilo se jimi při výměnných obchodech a o přestávkách se s nimi na záchodech a chodbách základních škol hrávala čára. Kdo neměl kolem krku řetěz céček, nebyl »in«. Céčka opěvoval i Michal David v písničce z roku 1984.

Káča a Beruška

Geniální. Otočí se klíčkem a plechová beruška jede. Umí se vyhnout hraně stolu nebo nějaké překážce. Podobně populární byla a je i plechová káča. Schválně kdo z rodiny ji roztočí tak, aby vydržela nejdéle?!

Kloboučku, hop!

U jednoduché hry zkoušela zručnost a nervy celá rodina. Bylo zapotřebí vystřelit klobouček své barvy z rampičky do otvorů v cíli, které měly různou bodovou hodnotu. I u vás vyhrával většinou benjamínek s maminkou a táta se naoko vztekal?

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.