Milouš Jakeš slaví 97. narozeniny: Tajemství dlouhověkosti rudých papalášů! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Milouš Jakeš slaví 97. narozeniny: Tajemství dlouhověkosti rudých papalášů!

Milouš Jakeš
Milouš Jakeš (Foto Aha! – Daniel Černovský)

Kdo chce dlouho žíti, musí papalášem býti? Někteří z čelních představitelů komunistického režimu za normalizace už zdaleka přesáhli průměrný věk, kterého se muži (76) i ženy (82) v Česku dožívají. Třeba obdivuhodných 97 let včera dosáhl bývalý generální tajemník KSČM Milouš Jakeš. Aha! zkoumalo, co může za jejich tuhý (rudý) kořínek.

Milouš Jakeš (97)
Až překvapivě vitální je na svůj věk poslední generální tajemník ÚV KSČ a takřka nikdy si nenechá ujít oslavy komunistů svátku práce. Podle posledních zpráv však nedávno prodělal druhý zápal plic.

Lubomír Štrougal (94)
Zpráv ze života někdejšího československého premiéra z let 1970 – 1988 je poskrovnu. Na veřejnosti se prakticky neobjevuje, podle informací Aha! tráví stáří na své chalupě v Jizerkách.

Jan Fojtík (91)
Někdejší šéfredaktor Rudého práva. Po invazi do Československa jeho kariéra stoupala, v letech 1969 až 1989 byl tajemníkem i členem sekretariátu ÚV KSČ.



Marie Kabrhelová (94)
Do listopadu roku 1989 jedna z nejznámějších představitelek tehdejšímu režimu. Po odchodu z politického života se hermeticky uzavřela před okolním světem, Aha! ji před 7 lety zahradě.

Vasil Biľak (†96)
Kariéra jednoho ze signatářů tzv. zvacího dopisu, tedy žádosti o vstup vojsk Varšavské smlouvy, nabrala na obrátkách právě v období normalizace. Komunistický ideolog zemřel v únoru 2014 v obdivuhodném věku.

Peter Colotka (†94)
Po invazi do ČSSR až do října 1988 byl členem předsednictva ÚV KSČ. Po revoluci byl stíhán pro podezření z několika trestných činů, ale nakonec byl viny zproštěn. Zemřel letos v dubnu v pokročilých 94 letech.
 

Odborníci: Podmínky pro dlouhý věk?
Hlavně život na vysoké noze!

1. Prima život

Žádné tlačenice v tramvajích, na schůze a zpátky domů normalizační kádry vozili řidiči v tatrovkách. A třeba Štrougal proslul i tím, že si jako premiér vládní helikoptérou zaletěl na svou chalupu. „To byla normální úřední cesta,“ hájil se před sedmi lety. Buď jak buď, méně stresu dlouhověkosti nahrává. A jak pro Aha! připomíná gerontoložka Iva Holmerová, delšího života se zpravidla dožívají lidé vyššího sociálního statutu.

2. Hojnost v nedostatku

Zatímco lidé stáli fronty na maso nebo na banány, papalášům bylo vše k dispozici. To se týkalo především nedostatkových potravin, jako bylo kvalitní maso. Západní alkohol, elektroniku, ale třeba i textilní zboží pořizovali v Tuzexu, kde se platilo bony. A těmi vedle funkcionářů KSČ či Socialistického svazu mládeže disponoval jen velmi úzký okruh veřejnosti. Právě pocit štěstí – i toho materiálního – je podle Holmerové další z faktorů, které může život prodloužit.

3. Zdravotní péče pro vrchnost

Straníci měli zajištěnu extrapéči ve vojenské nemocnici, případně v »papalášském« sanatoriu Sanopz. „Dostávalo se jim lepší péče nežli ostatním obyvatelům země,“ potvrdil Aha! historik Libor Svoboda. Podle statistiků se současní čeští muži v průměru dožívají 76 let, ženy pak ještě o šest let déle. Ne vždy je to ale výhra. „Třeba ženy posledních dvacet let života žijí s chronickými nemocemi,“ připomíná Iva Holmerová. Takový je dnes zřejmě i život Kabrhelové, kterou i před 7 lety Aha! »načapalo«, jak se ztěžka belhá o holích...

4. Víra, anebo co tě nezabije...

Tuhý kořínek, jemuž se dnešní devadesáti a víceletí papaláši těší, musí být samozřejmě podmíněn i geneticky. Podle historika Svobody mohly mít na Jakešovu dlouhověkost vliv také nuzné poměry, ve kterých vyrůstal. Tedy podle hesla, co tě nezabije, to tě posílí. A paradoxně také to, že se mu po roce 1989 – aspoň zdánlivě – zhroutil svět. „To vás zocelí. A ještě bych řekl, že dělal celý život to, čemu věřil. Ať už si o jeho víře myslíme, co chceme. A to ho naplňovalo,“ uzavírá Svoboda.

5. Alkohol? Ne, raději chůzi!

Litry vodky a cigareta za cigaretou. Asi to se leckomu vybaví, když si řekne schůze soudruhů. Jenže třeba Jakešovi tyto neřesti nic neříkaly. Nikdy nekouřil a alkohol si dal jen výjimečně. „V létě na chatě se hodně koupu, v zimě chodím na běžky. Zvláštnost u mě ale byla vždycky jediná. Nepříjemně rychle chodím, a hodně,“ svěřil také před dvěma lety Aha! svůj recept na dlouhověkost. A sportu aktivně – stejně jako jeho první žena – se věnoval také Štrougal.


Milouš Jakeš vzpomíná na věrnou komunistku Jiřnu Švorcovou:

Video se připravuje ...



Přečtěte si
avina
13. 8. 2019 • 11:43

Venca Flaška měl všechno a přesto sám na Hrádečku s jeptiškou skonal v 74/5. MJ přeji pohodu.

zadnice
13. 8. 2019 • 11:25

Autor "článku" je vů.l jak anděl! Moje matka zemřela minulů týden, bylo jí 98 let a celý život dřela!

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.