Porovnání cen: Jak nám zdraží vánoční nákupy | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 4. května 2024

Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie

Porovnání cen: Jak nám zdraží vánoční nákupy

Ilustrační foto
Ilustrační foto (Aha! – Karel Kopáč, Aneta Dědičová, Ivan Dostál, Marcela Durasová)

Smutný osud stálice české kuchyně zvané vepřo-knedlo-zelo nebere konce. Zdražuje vepřové a zelí stojí dokonce o 44 procent víc než před rokem. Vyplývá to z nejnovějších dat, které včera zveřejnil Český statistický úřad. Na tom, že ceny meziročně stouply o 2,7 procenta, mají potraviny lví podíl. Podívejte se v přehledu Aha! na ty největší cenové skoky!

Při pohledu na nejnovější statistiky cen za letošní říjen je českým peněženkám smutno. Při srovnání s loňským říjnem je totiž dražší ovoce a zelenina, mléčné výrobky, maso a uzeniny a také nealko nápoje. Podle agrárního analytika Petra Havla (63) je za tím hned několik faktorů. „Patří mezi ně sucho v loňském roce, růst mezd plynoucí z nedostatku pracovních sil a zvyšování veškerých nákladů,“ uvedl pro Aha! I když některé druhy zeleniny kvůli lepší úrodě šly v posledních týdnech s cenou níž, na úroveň před zdražováním se podle něj už nevrátí.

České domácností víc zatěžují i výdaje spojené s bydlením. Například nájemné v porovnání s loňským rokem podražilo o 3,8 procenta, plyn o 3,6 procenta a teplo dokonce o 5 procent. Zvýšila se také cena u vodného stočného o 2,6 procenta a také u elektřiny, a to o téměř desetinu. Ani tam analytici nepředpokládají vzhledem k vývoji pokles. Nezbývá tak než zatnout zuby a nejíst. Tedy pardon, zatnout zuby a platit!

Co na to ekonomové: Lukáš Kovanda, Czech Fund

Sváteční salát luxusem

„Letos bylo počasí z hlediska ovocnářů slabší, na jaře například řádily mrazíky, což se projevuje horší sklizní, a tudíž tlakem na meziroční vzestup cen. Opačný trend pak pozorujeme u řady druhů zeleniny, jejichž úroda byla naopak letos lepší než během loňského extrémně suchého roku. V souhrnu ale nebyla ideální, takže během října sice ceny v oddíle zelenina klesaly, avšak třeba u brambor jsou stále o bezmála čtvrtinu výše než loni v říjnu. Příprava bramborového salátu v čase vánočním tak letos zřejmě bude nákladnější než loni, navzdory o něco lepší letošní bramborové úrodě.“ Markéta Šichtařová, NextFinance

Nejen spíž, ale i šatník

„V meziměsíčním srovnání inflaci přifouknul zejména růst cen potravin a nealkoholických nápojů. Ceny ovoce vyskočily o 7,4 %, což není v tomto období ničím překvapivým. Zdražily také oděvy o 4,0 % a obuv o 1,9 %. Nástup podzimu si vyžádal provětrání šatníků. Na meziroční zvyšování cenové hladiny tlačilo i v říjnu nejvíce bydlení, ale také potraviny a nealko nápoje. Např. ceny vepřového vzrostly o 5,7 %. Podražily i některé alkoholické nápoje – konkrétně lihoviny o 4,1 %. Tady se dočkáme dalšího zdražení v příštím roce - kvůli nárůstu spotřební daně na tabákové výrobky a lihoviny.“

Přehlednou tabulku najdete v tištěné verzi Aha!

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.