BIS poslouchala i Zemanovo hovory! PROČ | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

BIS poslouchala i Zemanovo hovory! PROČ

BIS sledovala prezidentova muže Nejedlého i jeho hovory
BIS sledovala prezidentova muže Nejedlého i jeho hovory (Reuters)

Bezpečnostní informační služba odposlouchávala lidi z Hradu a tím pádem i jeho! S takovým tvrzením včera přišel prezident Miloš Zeman (76) v exkluzivním rozhovoru pro Blesk.

Jednim z terčů, jak informoval také web Neovlivni.cz, byl i jeho ekonomický poradce Martin Nejedlý (55), který má vazby na Kreml a ruské podniky se zájmy v Česku. „Před několika lety mě jeden vysoký důstojník BIS informoval o tom, že pan Koudelka (šéf služby – pozn. red.) nařídil odposlouchávání mého nejbližšího okolí, tedy i mě. Já, jak víte, telefon mobilní ani jiný nemám. Takže když se s těmito spolupracovníky bavím, tak jsem odposloucháván i já,“ řekl prezident.

 Dodal, že tehdy o skutečnosti informoval i premiéra Andreje Babiše (66, ANO). Ten mu měl sdělit, že odposlechy zastavil. „Ale nebyla to pravda, protože z útrob BIS jsem se opět dozvěděl, že odposlechy pokračují,“ tvrdí Zeman. Pak prý začal na Babiše apelovat, aby ředitele BIS Michala Koudelku (56) zbavil funkce, což se nakonec nestalo. Nemá kompetenci Prezidentova slova ale nadzvedla ze židle premiéra. „Vláda ani já nemáme žádnou kompetenci pro povolování a zastavování odposlechů. A samozřejmě, že nemám ani žádné informace o tom, koho BIS nebo policie odposlouchává,“ sdělil pro Aha!. Odposlechy totiž musí povolovat soud. To potvrdila i samotná BIS. „Veškeré použití zpravodajské techniky podléhá souhlasu předsedy senátu vrchního soudu v Praze,“ uvedl mluvčí Ladislav Šticha. „Zásadně odmítám, že bych se kdykoliv zajímal o to, koho naše služby odposlouchávají,“ doplnil Babiš. Zeman se proti Koudelkovi v minulosti opakovaně postavil, šestkrát odmítl návrhy vlád na jeho povýšení do generálské hodnosti. Spekuluje se, že důvodem je Koudelkova práce proti ruským a čínským vlivům v Česku.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.