Ředitel-neředitel: Koudelka zůstane v čele BIS | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Ředitel-neředitel: Koudelka zůstane v čele BIS

Premiér Andrej Babiš (ANO) se sešel s prezidentem Milošem Zemanem.
Premiér Andrej Babiš (ANO) se sešel s prezidentem Milošem Zemanem.  (reprofoto Twitter/Profimedia.cz)

Jako princezna Koloběžka bude šéf Bezpečnostní informační služby Michal Koudelka (56). Zatímco v pohádce byla dívka obutá-neobutá, on bude ředitel-neředitel. Vláda ho totiž jen pověřila řízením špionů a o nové hlavě BIS má rozhodnout až příští kabinet.

Koudelkovi skončí mandát už 15. srpna. Jenže svůj stůl si zatím vyklízet nemusí. Ministři podle premiéra Babiše jednoznačně odsouhlasili jeho návrh, aby dosavadní šéf civilní kontrarozvědky byl pověřen jejím řízením. A to do doby, než příští vláda vybere nového ředitele BIS. „Myslím, že je fér, a máme dva měsíce do voleb, aby o takto důležité funkci rozhodla nová vláda,“ zopakoval včera svůj postoj premiér. To znamená, že tak napůl vyhověl jak přání opozice, která chtěla, aby Koudelka zůstal v čele tajné služby, tak i prezidentu Miloši Zemanovi (76). Hlava státu totiž šéfa BIS dlouhodobě kritizuje a hned šestkrát ho odmítla povýšit do hodnosti generála. Ministerský předseda ale zdůraznil, že Koudelka nebude mít coby pověřený ředitel jakkoliv omezené manévrovací možnosti.

Premiér zuřil

Ještě před jednáním vlády uspořádal Babiš krátkou tiskovku. „Bojuji za české zájmy. Všude. A prokázal jsem to ve své funkci. My jsme vydali Nikulina, vydali tři diplomaty po akci Skripal a my jsme tady rozbili síť diplomatů, kteří tu dělali nějakou divnou činnost,“ rozčiloval se premiér nad nařčením, že nejmenováním Koudelky by šel na ruku cizím mocnostem, zejména pak Kremlu. „Jsem premiér svrchované země, který bojuje za české zájmy, A žádná země, žádný stát a cizí politici mi nebudou mluvit do toho rozhodnutí,“ dodal pak rozvášněný Babiš.

Opozice: Ústupek Zemanovi

Podle opozice jsou za rozhodnutím premiéra Babiše, aby nového šéfa civilní kontrarozvědky vybrala až příští vláda, ústupky prezidentu Zemanovi. „Nerozumím tomu, proč Michal Koudelka nebyl jmenován plnohodnotně... Působí to, jako by se premiér něčeho bál,“ míní předseda ODS Petr Fiala (56). Kritický tón měl i šéf Starostů Vít Rakušan (43) „Andrej Babiš sice udělal úkrok stranou a panu Koudelkovi neprodloužil mandát jen napůl, ale platí, že ustupuje Zemanovi... Potřebuje prezidenta, protože ztrácí důvěru lidí,“ uvedl. A do vlády se opřel i předseda komunistů Vojtěch Filip (66). „Nevím, proč nemají odvahu jmenovat někoho jiného,“ nechal se slyšet.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.