Záhadná úmrtí ruských špionů: Měli spáchat sebevraždu pistolemi z 2. světové války | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Záhadná úmrtí ruských špionů: Měli spáchat sebevraždu pistolemi z 2. světové války

L. Sockov a J. Lobačev
L. Sockov a J. Lobačev (Foto ara)

Záhadná úmrtí nejsou v Rusku ničím neobvyklým. Političtí odpůrci padají z oken, končívají v křečích po otravě jedem nebo s kulkou v hlavě. Zpravidla se jedná o »sebevraždu«! Poslední dva konce vlivných agentů mají společného jmenovatele.

Jak bývalý šéf Federální služby bezpečnosti a sovětské KGB Jevgenij Lobačev (†76), tak někdejší elitní špion Lev Sockov (†90) si měli prostřelit hlavu notně archaickou pistolí TT-30 Tokarev. Agentura TASS uvedla, že za incidenty stojí finanční potíže a zdravotní problémy obou důstojníků. Tělo Lobačeva nalezli ve středu u vchodu do činžovního domu v Moskvě. Jeho paní ten den volala na policii, že se Lobačev nevrátil z procházky. Měsíc předtím se doma zastřelil Sockov, který v KGB sloužil od roku 1959.

Pistolí Tokarev se v letech 1930 a 1952 vyrobilo 1,33 milionu kusů, patřila k oblíbeným i během 2. světové války. Iluze vysloužilců páchajících sebevraždu reliktní zbraní se hodí do ruského dramatu.

Další podivné »odchody«

Od propuknutí konfliktu na Ukrajině zemřel i ruský bankéř Vladislav Avajev, byl nalezen s manželkou Jelenou a jejich 13letou dcerou Marií. Krátce poté zemřeli oligarcha Sergej Protosenja, jeho žena Natalja a 18letá dcera Maria.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.