Neřesti Čechů: Za co nejvíc utrácíme | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Neřesti Čechů: Za co nejvíc utrácíme

ilustrační foto
ilustrační foto (Pilulka distribuce s.r.o.)

Těžké časy dopadly v době loňského lockdownu nejen na restauratéry, ale také na »podnikatele« v šedé zóně ekonomiky. Podle statistických údajů Češi omezili výdaje za drogy, ještě více však za placený sex. Důvod? Covidové uzavírky...

Podle údajů Eurostatu za loňský rok výdaje v ČR za placený sex dosáhly 4,7 miliardy korun, což byl oproti roku 2019 pokles o více než 1 a půl miliardy. A také nejnižší »výnos« za posledních deset let. Protikoronavirová opatření znamenala jednak zákaz vycházení, setkávání se, poskytování služeb v provozovnách...

13 tisíc mínus

V neposlední řadě za prostitutkami nedorazili ani zákazníci z řad cizích turistů. Suma sumárum, žena vydělávající si sexem – a takových je podle odhadů v Česku kolem 10 tisíc – si loni přišla zhruba »jen« na 39 tisíc korun měsíčně. „V předpandemickém roce 2019 Češi utratili za služby prostitutek 6,28 miliardy korun. Průměrná prostitutka tedy od občanů ČR před pandemií inkasovala zhruba 52 000 korun měsíčně,“ spočetl ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Dočasná stopka?

Z obdobných důvodů klesly loni i výdaje za narkotika, byť ne tolik výrazně. Zatímco v roce 2019 jsme za drogy vydali zhruba 10,16 miliardy, loni to bylo 9,4 miliard. „Prodeji narkotik rovněž nesvědčilo uzavření hranic, které znesnadnilo jejich pašování. Současně se ve spotřebě drog nepříznivě odrazilo uzavření barů a klubů, kde bývají poměrně běžně distribuovány a konzumovány,“ dodává Kovanda.

Co se legálních drog – tedy alkoholu a tabáku – týče, tam si na čísla od statistického ústavu musíme ještě počkat. Poslední údaje o spotřebních výdajích za rok 2019 ale mluví o tom, že útraty u tabáku se v přepočtu na osobu meziročně snížily skoro o stovku, na 1644 korun. To u alkoholu naopak pokračoval trend růstu a za pivo, víno a lihoviny každý utratil v předminulém roce téměř 3 tisícovky.

Jak se měří šedá ekonomika

U legálních drog typu alkohol a tabák se útraty dají zjistit poměrně snadno. Jak ale statistici zjišťují, kolik jsme nechali u delarů drog a prostitutuk? Na to se Aha! zeptalo Vladimíre Kermieta, šéfa odboru národních účtů Českého statistického úřadu. „Z dostupných zdrojů máme odhady drogově závislých, jejich průměrnou spotřebu návykových látek a ceny. Stejně od pracovníků v sexuálních službách máme informace o průměrných počtech klientů za rok a cenách. Metody jsou samozřejmě komplexní a zahrnují spoustu dalších informací, které má ČSÚ k dispozici z jednorázových průzkumů nebo od různých neziskových organizací a jiných orgánů veřejné správy,“ sdělil Kermiet.

ČEŠI A...

...CIGARETY
Podle Českého statisického úřad v roce 2019 každý z nás v průměrnu vykouřil 1958 cigaret za rok. Spotřeba tabákových výrobků v uplynulých deseti letech klesá. Pro příklad: v novodobé historii za rekordní kuřácké roky platí 1997 s 2354 cigaretami na hlavu a rok a 2007 (2345 cigaret).

...ALKOHOL
Průměrná spotřeba alkoholických nápojů na jednoho obyvatele ČR byla v roce 2019 173,4 litru. Opět dle údajů ČSÚ – ačkoliv neklesá – v posledních 6 letech spotřeba stagnuje. A to u piva, vína i destilátů.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.