Jak ušetřit na ZLOZVYCÍCH | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Jak ušetřit na ZLOZVYCÍCH

Nadměrná konzumace alkoholu je nebezpečná pro zdraví i peněženku.
Nadměrná konzumace alkoholu je nebezpečná pro zdraví i peněženku. (Foto scom, ara)

Komplikace dlouhodobého pití, nadměrné kouření cigaret a nebezpečí závislosti na sázení. Naše neřesti nás stojí stále víc! Aha! vám poradí, jak na zlozvycích ušetřit, a zprostředuje vám příběhy lidí, kteří se pohybují v prostředí, které je pro naše slabosti jako dělané...

Hospodský Vlastimil ze Zlína: Lidé šetří, stovka a dost

Provozuje stylovou zlínskou hospodu, dříve by se řeklo pravou čtyřku. V oboru je dvě desítky let, hodně ví o duších pivařů. Vlastimil Král (56) popisuje, že letos zažívá nejhorší rok. Nejde jen o neustálé změny zavírací doby, ale hlavně – stali se z nás šetřílci.

„Lidé mají méně peněz, je to znát. Poslední dobou je úplně nevyzpytatelné, kolik jich přijde, mají strach. A připadá mi, že jim koronavirus zajel pěkně hluboko do kapes, možná šetří na horší časy. Prostě si vezmou stovku a s tím musí vystačit, to je tak na tři piva a malé dýško,“ popisuje hospodský. Chodí k němu třeba fandové fotbalu z nedalekého stadionu. „Jenže těch je teď tak třetina ve srovnání s minulostí, i já to poznám na tržbách.“

A ještě jeden jev sleduje ne zrovna rád. „Sejdou se hosté, přinesou si třeba půllitr slivovice a já jim to musím tolerovat. Dřív by si dali pár panáků, teď mají své. Nechceš nás, tak půjdeme jinam, tam nás vezmou,“ popisuje Vlastimil a doplňuje, že úbytek hostů rozhodně nezpůsobuje zákaz kouření. „Kdepak, přišli noví lidé a vyhovuje to i mně, kdyby se kouřilo, už bych to dávno nedělal.“

Jaroslava z Chomutova: Ceny vzrostly a máme strach

Pravidelně každý měsíc se před pandemií scházela se svojí kamarádkou v restauraci důchodkyně Jaroslava Janáková (67) z Chomutova. Nyní nechodí nikam, mají strach o zdraví a hlavně – šetří!

„Dříve jsme zašly na pizzu, večeři. Daly sk lenku vína. Popovídaly jsme si. Tyhle dámské sedánky jsme měly rády,“ řek la paní Jaroslava s tím, že ten večer považovaly za slavnostnější a zpestření všedních dní. „Teď nechodíme nikam.“

„V době, kdy se přes léto do restaurací smělo, jídlo v restauraci restauratéři hodně zdražili, takže jsme nechodily kvůli tomu. Někde zdražily i nápoje. Utratit pět set korun za večer je na mě moc, dříve to bývalo kolem tří stovek. Nemohu si to dovolit,“ vysvětlila penzistka. „Nyní se tak scházíme vždy u některé z nás. A tak to nejspíš zůstane, když došlo na další zpřísněná opatření,“ dodala.

Důchodkyně Jaroslava Janáková.

Důchodkyně Jaroslava Janáková.

Co dělá alkohol s organismem!

Komplikace v důsledku dlouhodobého pití jsou často tím, co upozorní lékaře nebo alkoholem u pacienta. Charakteristický bývá jak laboratorní nález, tak i opakované problémy zdravotní – jaterní choroby, časté úrazy, a zvláště úrazy hlavy, plicní choroby, epileptické záchvaty, vředová choroba žaludku.

Na co si pijani stěžují

  • na potíže se spánkem
  • nechutenství
  • ranní nevolnost
  • pokles tělesné hmotnosti
  • závratě
  • problémy s chůzí
  • bolesti dolních končetin

Problém sázení aneb Když prachy mizí rychlostí blesku

Sázky jsou v posledních letech velmi oblíbenou a často vyhledávanou formou hazardu. Lze je provozovat v kamenné sázkové kanceláři nebo rovnou z mobilního telefonu či PC on- -line. Populární jsou také live sázky, které umožňují sázet kdykoliv během zápasu.

Přechod hazardu na internet s sebou nese jiná rizika. Provozovat jej mohou hráči odkudkoliv a kdykoliv, dá se lépe skrývat před svým okolím. Peníze se převádějí virtuálně, tudíž se stávají pomyslnými čísly bez hodnoty. Tato forma hry je navíc vysoce anonymní. Fenomén kurzového sázení se velice často objevuje u osob pohybujících se v oblasti sportu. Odtud také častější závislost na sportovním sázení právě v těchto kruzích.

Více se dočtete v tištěné podobě Aha! na den 13. 10. 2020!

 

 

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.