Covid zamíchal s platy: Přilepšili jsme si o 4 tisíce! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 9. května 2024

Svátek slaví Ctibor, zítra Blažena

Covid zamíchal s platy: Přilepšili jsme si o 4 tisíce!

Ilustrační foto
Ilustrační foto (profimedia.cz)

To se ale máme! Češi si v letošním druhém čtvrtletí vydělávali v průměru 38 275 korun, což je o necelé 4 tisíce více než před rokem ve stejnou dobu. Za beprecedentním nárůstem podle ekonomů stojí covidové odměny.

Ačkoliv v porovnání s jinými kraji průměrná mzda ve 2. čtvrtletí v Praze meziročně vzrostla nejméně, i tak byla metropole jediným místem v zemi, kde mzdy překonaly magickou 40tisícovou hranici. Lidé v hlavním městě pobírali v průměru 46 103 korun. Naopak nejnižší průměrná mzda byla na Karlovarsku, a to 33 636 korun. Přesto si podle Českého statistického úřadu obyvatelé tohoto kraje meziročně polepšili o více než 14 procent. V republikovém vyjádření se pak lidem zvedly mzdy o 11,3 %. Nikdy v posledních letech výplaty nerostly tak vysokým tempem!

Růst táhli lékaři

Co je důvodem nárůstu, který i ekonomové označují za bezprecedentní? Podle Lukáše Kovandy z Trinity Bank jsou za tím zčásti mimořádné odměny pro zdravotníky, které se vyplácely v letošním druhém čtvrletí. „Vzhledem k tomu, že letos se platy zdravotníků ve státních zařízeních navyšovaly o deset procent, a navíc se ještě zdravotníci dočkali právě mimořádně odměny, je rok 2021 historicky prvním, kdy průměrný měsíční hrubý plat lékaře přesahuje hranici 100 tisíc korun,“ uvedl Kovanda.

Stoupá i výdělek

Kromě průměrné mzdy ale rostly mzdy i reálně. Po zahrnutí růstu spotřebitelských cen náš výdělek reálně stoupl o 8,2 procenta. „Zásadní je výrazný růst reálných mezd, ze kterého vyplývá, že si lidé mohou pořídit více zboží a služeb. To je důležité pro spotřebu domácností, a tím růst HDP i výběr daní do státní pokladny,“ dodal Radovan Hauk z poradenské skupiny Moore Czech Republic.

Kde se bere nejvíc?

Přestože v peněžnictví a pojišťovnictví se mzdy v meziročním srovnání snížily, udržely se podle informací ČTK na nejvyšší úrovni. Mzda tam v průměru činí zhruba 63 500 Kč. Následují informační a komunikační činnosti, kde si pracovníci vydělají v průměru asi 62 700 korun. Nejnižší mzdy zůstávají v ubytování, stravování a pohostinství, kde je průměr lehce přes 21 000 korun.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.