Tohle nepochopíte! ŽENA MOČÍ ALKOHOL! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Tohle nepochopíte! ŽENA MOČÍ ALKOHOL!

Při močení tělo opouští alkohol.
Při močení tělo opouští alkohol. (Ilustrační foto scom)

Lékaři z University of Pittsburgh zaznamenali kuriózní případ: jedna z jejich pacientek močí alkohol. Nikdy předtím nic podobného nebylo zdokumentováno.

Žena (61), která si přála zůstat v anonymitě, trpí velmi vzácnou poruchou, tzv. syndromem vlastního pivovaru, kdy si tělo dokáže samo vytvářet alkohol. Jen požití jakýchkoliv uhlohydrátů ji prý dokáže opít. Na její poruchu se přišlo v podstatě náhodou. Pacientka se snažila dostat na seznam čekatelů na transplantaci jater, ale lékaři jí ve vzorcích moči opakovaně nacházeli velké množství etanolu. Žena přitom vehementně popírala, že by pila.

„Nejprve jsme si mysleli, že tají závislost na alkoholu,“ uvedl lékařský tým. Pak si ale všimli, že v krevní plazmě žena žádný etanol nemá. Dodatečné testy zjistily, že za všechno můžou kvasinky v pacientčině močovém měchýři. Ty cukr, který žena sní, přemění na alkohol. I kvůli nim má teď játra natolik poškozená, že potřebuje transplantaci. Kvasinky se lékařům sice odstranit nepodařilo, pacientka se ale na seznam čekatelů přece jen dostala.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.