Kočí tasil na stráž žabikuch | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Kočí tasil na stráž žabikuch

Kudlu policisté opilci vyrazili z ruky!
Kudlu policisté opilci vyrazili z ruky! (Městská policie hl. m. Prahy)

Bylo třicet minut po půlnoci 12. ledna 1920, když se ve výčepní místnosti Obecního domu karlínského strhl velký kravál.

Vyvolali ho notně opilý kočí Antonín K. z Karlína a jeho pod vlivem alkoholu také sotva na nohou stojící dělník Jan V. ze Žižkova. O události referoval pražský deník Československá republika pohotově ještě téhož dne po ránu. Pan výčepní ani další personál přes veškerou snahu nedokázali řvouny zklidnit, nikdo z nočních hostů v lokále si nehodlal zbytečně »pálit prsty«. Raději si mlčky hleděli svých sklenic a pití v nich. Šéfovi podniku nezbylo nic jiného, než na místo povolat bezpečnostní stráž. Na kočího K. a dělníka V. ale ani služební uniformy neplatily.

„Když byli bezpečnostní stráží vyzváni ke klidu a opuštění místnosti, neuposlechli a dál chovali se hrubě. K. dokonce vytáhl kapesní nůž na strážníky,“ psal deník. Nemáme dnes informace o tom, na jaké úrovni a jak účinné byly před sto lety v bezpečnostním sboru předepsané chvaty a hmaty sebeobrany. Ale co je jisté, strážníci si rady věděli. Zkušeně vozkovi žabikuch vyrazili z ruky a jak jej, tak i jeho kumpána rychle zkrotili. „Oba výtržníci ponecháni byli ve vazbě,“ dodal list závěrem.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.