11 rad, jak si udělat jarní úklid v penězích: Hlídejte každou korunu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

11 rad, jak si udělat jarní úklid v penězích: Hlídejte každou korunu!

.
(Depositphotos)

Příští měsíce můžou být náročné. S tím, jak roste inflace, přestávají nám naše příjmy často stačit. Je tak nutné nejen hledat cesty, jak ušetřit, ale zároveň myslet na zadní kolečka.

1. Získejte přehled

Bez přehledu o výdajích se neobejdete. Příjmy a hlavně výdaje si zapisujte. Díky pravidelným záznamům získáte jasný přehled, jak a kam tečou vaše peníze.

2. Osekejte výdaje

Podle přehledu zkontrolujte, které výdaje zbytečně zatěžují váš rozpočet. Opravdu kupujete jen to, co musíte? Zkuste omezit útratu za alkohol a cigarety, snížit výdaje za telefon apod. Zátěží jsou často i zdánlivě drobné výdaje jako např. káva do kelímku cestou do práce.

3. Odkládejte stranou

Snažte se z každé výplaty odložit pár korun stranou. Zkuste třeba oddělený účet, na kterém budou vaše peníze v bezpečí a nebudou vás svádět k utrácení.

4. Hledejte rezervy

„Vedle snížení výdajů, což je vždy náročné, popřemýšlejte o zvýšení příjmů,“ radí Monika Stárková z Orka Ventures. Kromě druhého zaměstnání jsou i jiné možnosti. Například můžete projít i půdu nebo garáž a úlovky nabídnou na internetu. Co je pro vás starý krám, může být pro jiného poklad.

5. Chraňte úspory

„Ideální je mix několika investičních nástrojů,“ doporučuje Stárková. Jen běžný a spořicí účet nestačí. „Jsou určeny pro pohotovostní rezervu. Volnou hotovost investujte,“ říká. Podle Patrika Madleho z ČSOB je ideální začít se státem podporovanými produkty, jako jsou stavebko a penzijko.

6. Proklepněte pojistky

Kontrolu potřebují i vaše pojistky, jestli nejsou staré a podhodnocené. „Klienti často spoléhají na smlouvy, které jsou neaktuální,“ říká Milan Káňa z pojišťovny Kooperativa. Podle něj se průběžně například zvyšuje hodnota vybavení domácnosti, stejně jako rostoucí cen nemovitostí.

7. Nakupujte chytře

Při nákupech často lidé utratí víc, než plánovali. Proto si před nákupem prostudujte akční letáky a podle nich sestavte nákupní seznam. Nezapomeňte si předtím udělat i revizi ve spíži a lednici. Ušetřit se dá i díky jídelníčku, sestavenému podle zásob a akčních nákupů.

8. Zaveďte kapesné

„Dobrá finanční morálka je základ. Ideálním způsobem, jak naučíte děti zacházet s penězi, je kapesné,“ radí odbornice. Dětem byste měli navíc i spořit. „Čím delší horizont, tím menší měsíční úložku budete potřebovat. Potenciál zajímavého výnosu bude naopak vyšší,“ vysvětluje Stárková.

9. Využívejte výhody

Řada zaměstnavatelů motivuje zaměstnance různými pracovními benefity. Zkontrolujte si, jestli opravdu všechny využíváte na maximum.

10. Nemovitosti neprodávejte

Pokud je to jen trochu možné, zdržte se prodeje nemovitostí. „Majetek se má udržovat a množit, ne rozprodávat,“ říká Stárková. Jestli plánujete rekonstrukci, tak ji neodkládejte. Ceny stavebních materiálů zatím stále vytrvale rostou.

11. Vyhněte se půjčce

Půjčku berte jako poslední možnost. Pokud máte pocit, že to bez ní nepůjde, vždy si spočítejte, jestli budete mít na splácení. Určitě si nepůjčujte na dovolenou nebo na splacení jiné půjčky.

Přečtěte si
ppadys13
5. 5. 2022 • 09:58

Děkuji za "geniální" rady,ale z 9tis. důchodu to vážně nejde.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.