Uvěřila jsem! Moje chyba! Příběhy lidí ve finanční nouzi | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Uvěřila jsem! Moje chyba! Příběhy lidí ve finanční nouzi

ilustrační foto
ilustrační foto (profimedia)

Těch příběhů jsou stovky! Lidé při představě levnější energie často naletěli vychytralým dealerům, nabízejícím »výhodné« ceny elektřiny a plynu. Nnyí s hrůzou a napětím čekají na vyúčtování energií za uplynulé období. Na nečekaný nárůst výdajů nebyli především samoživitelky a lidé s nízkými příjmy připraveni.

Samoživitelka Lenka Křížová (50) z Ústí nad Labem: V bytě topíme na 19 °C

Do finančních problémů se dostala Lenka Křížová (50) z Ústí nad Labem poté, co zkrachovala společnost Bohemia Energy, od níž odebírala plyn i elektřinu. Po přechodu k dodavateli poslední instance (DPI) musela sáhnout mnohem hlouběji do kapsy. A peníze neměla. Když loni v říjnu krachla Bohemia Energy, paní Lenka netušila, jaké potíže ji jako klientku energetické společnosti čekají.

Nehorázné zálohy

„Na doporučení odborníků jsem vyčkávala, až dostanu zprávu, jak mám dál postupovat,“ svěřila se žena, která do té doby platila měsíčně za plyn a elektřinu v součtu kolem 2500 korun. To se ale záhy změnilo. „Byla jsem přeložena do režimu DPI, kde jsem najednou musela platit nehorázné zálohy. Za tři měsíce to vyšlo na 20 tisíc korun,“ přiblížila Lenka.

Stala se dlužnicí

Na nečekaný nárůst výdajů nebyla samoživitelka se synem (10) připravena. Navíc je už delší dobu na nemocenské. „Hodně mě to semlelo, musela jsem odkládat jiné platby a ještě teď to nemám všechno vyřešené. Zbývá mi doplatit asi pět tisíc, což je v mojí situaci veliká suma,“ posteskla si žena, která do té doby nikdy dluhy neměla. „Nakonec se stane něco, co nemůžete ovlivnit, a spadnete do toho, ani nevíte jak. Věřím, že to zvládnu, ale tohle jsem opravdu zapotřebí neměla,“ zlobí se Lenka.

Zavolali šmejdi?

Krátce po krachu Bohemia Energy zazvonil Lence Křížové mobil. Na druhém konci se ozval hlasový automat neznámé firmy, který ji požádal o plnou moc při sjednávání smlouvy na dodávku energií. V první chvíli souhlasila, později ale firmu kontaktovala a souhlas zrušila ze strachu před šmejdy, kteří se v té době vynořili.

→ Obraťte se na úřad práce

Úřad práce (ÚP) není jen od toho, aby vám zajistil zaměstnání při jeho ztrátě, ale dokáže pomoci i při mimořádných událostech tzv. okamžitou mimořádnou pomocí v hmotné nouzi. Právě i ta se vztahuje na lidi, kteří se dostali do potíží spojené s energokrizí. U této dávky jsou nastaveny specifické podmínky pro její získání. Jednou je i to, že žadatel už přešel od DPI k jinému dodavateli energií a od DPI obdržel vyúčtování uhrazených záloh. Žádost je možné podat na kterémkoliv pracovišti ÚP dle místa, kde klient žije

Seniorka Marta Malcharová (73) z Dětmarovic: Uvěřila jsem! Moje chyba!

Namísto kýžených úspor počítá Marta Malcharová (73) z Dětmarovic na Karvinsku dluhy za složenky. Naletěla vychytralým dealerům, nabízejícím »výhodné« ceny elektřiny a plynu. Mile působící dvojici prodejců vpustila penzistka přes práh, a dodnes toho lituje. „Slušně vypadající pán, výřečný, slečna krásná, usměvavá. Tak začaly ty moje potíže,“ vzpomíná si na okamžik, který ji stál a ještě bude stát mnoho tisíc. Nabídka na úsporu za topení i světlo z úst zmíněné dvojice přišla právě v momentu, když krachoval její původní dodavatel.

„Oni vedli jenom samé medové řečičky, jak to budu mít levnější, že si za uspořené peníze zajedu k moři. Jsem prostě už stará, uvěřila jsem. Moje chyba,“ uvedla rezignovaně. Následně udělala, co neměla. „Podepsala jsem. No a místo patnácti stovek teď platím měsíční faktury za tři a půl tisíce. To je o čtyřiadvacet tisíc za rok více, než jsem byla zvyklá. A zrušit smlouvu prý nemůžu, jinak že mě čeká stotisícová pokuta,“ říká seniorka. »Darem« poté dostala od agentů při podpisu smlouvy úsporné žárovky. „To byl taky takový dar nedar. Po pořádném přečtení smlouvy jsem zjistila, že pokud by se mi nějak podařilo od ní odstoupit, zaplatím za ty žárovky dva tisíce. Tu cenu nemají,“ dodává.

Ohledně tématu "Okradou tě, ani nemrkneš" mrkněte ZDE:

https://bezpecnost.nativecnc.cz/

 

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.