Pozor na podvodníky, podnikatel Miloslav (43): Zavirovali mi počítač! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Pozor na podvodníky, podnikatel Miloslav (43): Zavirovali mi počítač!

Pan Miloslav musel změnit všechna hesla.
Pan Miloslav musel změnit všechna hesla. ( Foto Aha! – K. Moravcová)

Podnikatel Miloslav (43) z Karlových Varů dostal e-mail, který vypadal jako od České pošty. Nezdála se mu požadovaná platba, tak ji neodeslal. Stejně se mu zavirovala schránka i celý počítač!

E-mail přišel z vcelku věrohodné adresy na začátku března. Stálo v něm: „Pošta dnes obdržela váš balík a my vás informujeme, že za odeslání tohoto balíku na vaši adresu musíte zaplatit 1,95 euro (asi 50 korun, pozn. red.).“ E-mail pan Miloslav otevřel. „Objednávám zboží, které mi často vozí i pošta, proto jsem se chtěl podívat, o co se jedná. Platba v eurech za odeslání údajného balíčku mě ale zarazila, a tak jsem e-mail poslal na Českou poštu, s dotazem, zda se nejedná o podvod,“ vysvětlil. Myslel si, že na poberty vyzrál, o pár dnů později ale přišlo nepříjemné překvapení.

Nabourali se do plateb

Zpráva mu kompletně zavirovala počítač! „Najednou z mé adresy začaly odcházet zákazníkům e-maily, kde byly například dva měsíce staré faktury nebo jiná sdělení v angličtině. Kompletně se mi podvodníci podle IT specialisty nabourali do platebních a všech přihlašovacích serverů,“ dodává. Teď si všechny musí změnit, aby k nim nepoctivci už nemohli.

Pošta: Buďte obezřetní

„Veškeré falešné zprávy a phishingové útoky zveřejňujeme na svých webových stránkách jako varování. Zde jsou také rady a postupy, jak phishingový útok rozpoznat,“ radí mluvčí České pošty Matyáš Vitík. Najdete je na adrese www.ceskaposta.cz/o-ceske-poste/bezpecnostni-informace.

Neklikat, smazat

Útočníci jsou stále sofistikovanější, proto každému mailu věnujte pozornost. Ověřte si, z které adresy byl skutečně odeslán a dokud si nejste jeho původem jistí, neklikejte na odkazy ani neotvírejte jeho přílohy. Pokud přijde z jiné adresy, než se tváří, rovnou jej smažte.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.