Penzista bojuje s ředitelkou ústavu pro seniory v Chomutově: Spor o vozík! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Penzista bojuje s ředitelkou ústavu pro seniory v Chomutově: Spor o vozík!

Mario Juhas před domovem pro seniory na mechanickém vozíku. Cigárko si prý neodpustí
Mario Juhas před domovem pro seniory na mechanickém vozíku. Cigárko si prý neodpustí (Foto Aha! – Helena Lacinová, Mario Juhas)

Úřední šiml zřejmě řehtá v Městském ústavu sociálních služeb v Chomutově – domě pro seniory na Písečné. Mariovi Juhasovi (79), který tam už tři roky žije, zde totiž zakázali používat elektrický invalidní vozík!

„Pořídil jsem si vozík, abych si mohl jet nakoupit či zajet k bankomatu. Jsem i tady soběstačný, jen kvůli nemoci srdce daleko neujdu a odtud je to všude do kopce,“ vysvětlil Aha! lodní kapitán v penzi. Vltavu brázdil s kormidlem v ruce na výletní lodi Nepomuk ještě v třiasedmdesáti. „Výrobce vozík deklaruje jako invalidní a je úplně nejmenší z řady. Chvíli jsem s ním jezdil a loni přišel zákaz,“ poznamenal Mario Juhas s tím, že nyní používá po budově mechanický vozík. „Používání elektrických vozíků, které nebyly indikovány lékařem jako pomůcka, jsem v našich zařízení zakázala já,“ přiznala včera ředitelka ústavu Alena Tölgová s odkazem na rok starou nehodu, kterou způsobil jiný muž a v jiném zařízení.

Klientovi Mario Juhasovi nechce vyjít vstříc. „Kdybych používání elektrické tříkolky povolila jemu, chtěl by na nich jezdit každý. Pan Juhas má řidičský průkaz a vůz, může si tedy dojet, kam potřebuje,“ dodala Alena Tölgová. „Navíc my klienty na nákup vozíme naším autem,“ dodala ředitelka. Mario Juhas na toto opáčil, že mu zákaz tříkolky stejně přijde jako truc. Se svým vozem nyní parkuje přímo před domovem. To mu bylo dříve také zakázáno, ale na policii nakonec zjistil, že tam parkovat může. „Je to smutný, když skoro v osmdesáti místo odpočinku po šedesáti třech letech práce, musím stále bojovat za svá práva,“ povzdechl si Mario Juhas.

Co říká lékař

„Pan Mario Juhas je schopen používat mechanický i elektrický vozík pro invalidy i mimo budovu, je držitelem řidičského průkazu. Po zdravotní stránce je vhodnější používání elektrického vozíku, fyzická námaha při pohybu s mechanickým vozíkem mu působí bušení srdce, má arytmii,“ vyjádřil se MUDr. Jiří Binter. Podle něj je ovšem rozhodnutí, zda je možno používat elektrický vozík v podmínkách ústavu, je plně v kompetenci jeho vedení.

Bude se jednat

„Stojím plně za ředitelkou a proto se z bezpečnostních důvodů po chodbách ústavu nebude nikdo prohánět na elektrickém vozíku. Mohl by ohrozit jiné klienty. O tom, jak by bylo možné situaci vyřešit, budu mluvit s ředitelkou příští týden. Zkusíme najít východisko,“ řekl Aha! Milana Märc, náměstek primátora Chomutova. Město je zřizovatelem ústavu.

Přečtěte si
Pavel Molík
22. 1. 2023 • 11:21

Jako kdyby nebylo dost skutečných problémů, tak se řeší uměle vyrobené pseudoproblémy. Jinak vydávání stále nových a nových zákazů je módní záležitost v rámci budování polistopadové diktatury pod kuratelou Bruselu. Ředitelka se asi veze na módní vlně zákazového šílenství.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.