Máma vozíčkářky Dominiky je bezradná: Dceru nosí z místnosti do místnosti | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Máma vozíčkářky Dominiky je bezradná: Dceru nosí z místnosti do místnosti

Dominika je upoutána na vozíček pod dětství.
Dominika je upoutána na vozíček pod dětství. ( Foto Hana Hykšová)

Stydí se otevřeně poprosit o pomoc. Vlaďka Palkechová (38) z Rakvic na Břeclavsku a její invalidní dcera Dominika (19) přitom žijí v naprosto nevyhovujících podmínkách. Jejich dům chátrá, a i když se snažily dům opravovat, nestačí to. Dominika je totiž na invalidním vozíku.

Domek plný nebezpečných překážek je pro nemocnou dívku upoutanou na vozíček naprosto nevyhovující. Navíc se začal rozpadat. Hrozí, že střecha baráčku nevydrží nadcházející zimu. Máma s dcerou nemají ale peněz nezbyt a opravy příbytku jsou finančně velmi náročné, nemluvě o nemožnosti přestavět ho na bezbariérový.

„Vždycky, jakmile se nám podaří uspořit nějakou tu korunu, hned ji dáváme do rekonstrukce domu. Na nějaké viditelné vylepšení to ale nestačí,“ popisuje nezáviděníhodnou situaci Vlaďka, která je s dcerou sama. Pomáhat se jim snaží známí, ale ani to nestačí. Nepřekonatelným problémem jsou pro vozíčkářku především schody a futra uvnitř domu. Některá mají průměr pouhých 60 centimetrů a vozík nemá šanci jimi projet. „Dokud s námi žil můj tatínek, pomáhal nám. Takto to zůstává na mně,“ zoufá si maminka nemocné dcery, která ji musí denně přenášet v rukou.

Nikdy neztrácí úsměv

Dominika je upoutána na invalidní vozík už od dětství. Kromě mnoha dalších zdravotních problémů trpí také mentální retardací. Ani přes svůj neblahý úděl se však nepřestává usmívat a šířit kolem sebe dobrou náladu. 

Jak můžete pomoci

Na pomoc oběma ženám založila nezisková organizace Cum Spe finanční sbírku. Číslo jejího účtu je 2002252200/2010.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.