Vážný úraz talentované cyklistky: Vozík Voz í k beru jako be ru druhou šanci | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Vážný úraz talentované cyklistky: Vozík Voz í k beru jako be ru druhou šanci

Invalidní vozík Anna bere jako druhou životní šanci.
Invalidní vozík Anna bere jako druhou životní šanci. (Foto Aha! – Ondřej Krotil, archiv Anny Slancové)

Měla hodně dobře našlápnuto a patřila mezi nejlepší, pak přišel ale vážný úraz. Terénní cyklistka Anna Slancová (23) je od té doby upoutaná na invalidní vozík. Svým nezměrným optimismem ale strčí do kapsy leckterého zdravého člověka.

Hvězdná kariéra byla v plném proudu, jenže loni v září v italském Val di Sole se rázem všechno změnilo. „Musela jsem přejet dva skoky. Na ten první jsem měla jinou rychlost, takže jsem ho přeskočila a na druhý skok jsem byla pomalá. Pádu se už nešlo vyhnout,“ popisovala Aha! osudný okamžik Anna.

Odvrácená smrt

Spadla a vážně si poranila páteř. Okamžitě byla převezená do nemocnice, kde podstoupila náročnou operaci. „Bylo nám řečeno, že musím jít na operaci, jinak to nepřežiju,“ vzpomíná. I když se lékařům podařilo odvrátit nejhorší, nadějná sportovkyně ztratila hybnost v dolních končetinách.

Druhá šance

Přesto ani na okamžik nezvažovala, že by se sportu vzdala. Ze všech sil se snaží posilovat a rehabilitovat. Zdá se, že tvrdá práce má své ovoce. „Svalové křeče mi už dovolí udělat alespoň opatrný krok,“ raduje se. Přestože prognóza zní nemilosrdně a mladá dívka se už pravděpodobně nikdy nepostaví na nohy, ke sportu se hodlá vrátit a ve všem má jasno. „Mohla jsem na tom závodě umřít. To, že jsem skončila na vozíku, beru jako druhou šanci,“ uzavírá.

Titul ze Světového poháru

Rodačka z Frýdlantu začala sportovat už jako malá. Nejdříve zkoušela volejbal, pak judo, hokej nebo atletiku. Její srdce ale propadlo fourcrossu. Pořádně o sobě dala vědět loni, když v Jablonci nad Nisou zvítězila na světovém poháru JBC Relevations.

Přesedne na handbike

Jak Anna sama říká, nikdy se nevzdá a hodlá se znovu stát profesionální sportovkyní. „Mým snem je handbike, se kterým bych se mohla vrátit zpátky do terénu. Za tím účelem moji kamarádi zřídili i transparentní účet.“ dodává pohledná sportovkyně. Pokud chcete pomoci, informace naleznete na www.1000miles. cz/blog/jedeme-pro-anicku



Přečtěte si
XYZ3
8. 8. 2023 • 13:04

Myslela jsem si, že mám dyslexii, ale jen nadpis je chybně napsaný...

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.