Na kadeřnici Petru z Brna zaútočila krutá ALS: Z tenisu na vozík | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Na kadeřnici Petru z Brna zaútočila krutá ALS: Z tenisu na vozík

Petra si chce zachovat optimismus, je to ale těžké.
Petra si chce zachovat optimismus, je to ale těžké. (Foto scom)

Před rokem a půl vedla úspěšné kadeřnictví, ve volném čase hrála tenis. Teď je na invalidním vozíku a neobejde se bez pomoci druhých. Petra Banat (48) z Brna si v listopadu 2021 vyslechla krutou diagnózu: ALS. Její choroba nemilosrdně postupuje.

Prvních obtíží si všimla v srpnu při milovaném tenise. Při hře nedokázala udržet raketu. V říjnu začala mít problémy i s drobnou motorikou rukou v práci. V listopadu 2021 si pak po sérii vyšetření vyslechla od neuroložky tvrdý verdikt – je to ALS, amyotrofická laterální skleróza. Strašnou zprávu lékařka údajně sdělila zcela lhostejně a Petra se na chodbě před ordinací zhroutila. Proč já, ptala se? Ale odpověď pro ni nikdo nemá. Co způsobuje ALS, zatím není známo.

Přišla o pejska

Svůj kadeřnický salon zavřela, vzdát se musela nejen sportu, ale i milovaného pejska, protože se o něj už nezvládla postarat. Od loňského podzimu se jí velmi zpomalila řeč, od prosince s obtížemi ovládá telefon. Nyní se přidaly problémy s polykáním jídla. „Cítím se bezmocně, protože jsem velmi těžko pohyblivá a odkázaná﷯ na invalidní vozík a pomoc druhých, špatně mluvím a mobil ovládám jen palcem. Najednou mi postupně začaly odcházet svaly v rukou i nohou. Nyní postupně zesláblo i celé tělo,“ popisuje Petra, která ví, že ALS je neléčitelná a nezastavitelná. O svém konci nemluví, snaží se zůstat pozitivní. Její život je ale extrémně těžký. Ze státního příspěvku na péči nedokáže platit pečovatelky, které nyní potřebuje čtyři až šest hodin denně. Pomalu se smiřuje s tím, že bude muset při větších dýchacích a zažívacích potížích do hospice. Chce ale zůstat doma co nejdéle.

Nemilosrdná nemoc

Amyotrofická laterální skleróza neboli ALS je neléčitelná nemoc. Průměrná doba, kterou se s touto nemocí pacienti dožívají, jsou dva až pět let. Nemocnému postupně oslabují svaly na rukou, na nohou, přidávají se potíže s polykáním a také dýcháním. Nakonec je pacient upoutaný na lůžko a odkázaný na nepřetržitou pomoc druhých. Mozek však stále funguje jako dřív.

Chcete pomoci?

Petřina kamarádka založila sbírku na platformě Donio. „Chceme vybrat co nejvíce peněz, aby Petra mohla svůj život dožít co nejdéle doma. Finance poslouží Petře k úhradě pečovatelky, kterou bude zanedlouho potřebovat nepřetržitě, dále k rehabilitaci a nákupu hygienických a zdravotních pomůcek,“ říká zakladatelka sbírky Anna Lukáčová. V ideálním případě by pro kamarádku chtěla pořídit speciální elektrický vozík. Sbírku najdete na: www.donio.cz/pro-petru-s-als

Víte že...

...pacienty s ALS sdružuje spolek ALSA? Hlavním cílem je vytvoření specializovaného centra pro nemocné, podobně jako to funguje v jiných zemích.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.