Nový lék pro 40 milionů pacientů míří na trh: Zpomaluje alzheimera | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Nový lék pro 40 milionů pacientů míří na trh: Zpomaluje alzheimera

Americký úřad pro potraviny a léčiva už uvedení na trh posvětil.
Americký úřad pro potraviny a léčiva už uvedení na trh posvětil. (Pixabay)

Pro osoby s Alzheimerovou chorobou svitla nová naděje: Američtí vědci testují nový lék s látkou Lecanemab. Ta výrazně zpomaluje postup nemoci.

Americký úřad pro potraviny a léčiva už uvedení na trh posvětil, v Evropě by se mohl dočkat schválení do konce března. Podle amerických lékařů došlo k 27% snížení míry poklesu kognitivních funkcí oproti pacientům, kteří lék neužívali.

„Lecanemab poskytne pacientům v nejranějších stádiích choroby více času na zapojení do normálního života,“ uvedla vědecká pracovnice Maria Carrillová. Výsledky podle vědců vyváží i riziko nežádoucích účinků, například nevolnosti, zvracení, nebo v krajním případě krvácení Lék není účinný u pacientů, kteří trpí chorobou v pokročilém stádiu. Další nevýhodou je vysoká cena: Jedna infuze stojí v přepočtu přes 600 tisíc korun. Nemocí trpí celosvětově přes 40 milionů lidí, otázkou je, kolik z nich by si tak drahou léčbu mohlo dovolit...

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.