Stadia nemoci mozku: Jaké jsou příznaky Alzheimera? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 30. dubna 2024

Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce

Stadia nemoci mozku: Jaké jsou příznaky Alzheimera?

Hra:  Na programu často bývají hry a malování, podobné těm ve školce či škole.
Hra: Na programu často bývají hry a malování, podobné těm ve školce či škole.  (Foto scom)

Také se vám občas stane, že zapomenete, pro co jste šli nebo co jste chtěli říct? A stalo se vám někdy, že jste zapomněli na své přátele, rodinu, zážitky, vzpomínky, nebo dokonce kdo jste vy sami? To je typický průběh Alzheimerovy nemoci. Nevyléčitelné nemoci, kterou může onemocnět každý.

Nejčastější demence Alzheimerova choroba je nejčastější formou demence, v 60 až 80 % případů. Riziko vzniku se zvyšuje s věkem. Obecně se každých pět let po 60. roce věku počet postižených v dané věkové skupině zdvojnásobí. Celkově je však postiženo více žen než mužů, zvláště pak po 85. roce věku, a to z důvodu vyšší průměrné délky života u žen.

Stadia

Rané: Objeví se první poruchy krátkodobé paměti. Postižený nemůže najít správná slova a během rozhovoru »ztratí nit«. Má problémy s orientací. Za svou neschopnost se stydí.

Středně pokročilé: Potíží už se začne všímat okolí. Ovlivněna je i dlouhodobá paměť. Nemocný si nemůže vzpomenout na důležité životné události, vzpomíná na dětství a mládí a někdy jako by je prožíval v současnosti. Potřebuje už čím dál víc pomoci. Mohou se u něj vyskytnout další příznaky, např. afektivní poruchy, deprese, úzkost, nedůvěra, paranoidní představy, nepoznávání lidí a halucinace.

Pozdní: Pacient mluví jen s obtížemi. Žvýkání, polykání i dýchání je pro něj čím dál obtížnější. Častá je inkontinence a oslabený imunitní systém, což zvyšuje náchylnost k infekčním onemocněním.

Konvice na sporáku...

„U nás to odstartovalo celkem nevinně,“ přiznává paní Dana, jejíž tatínek leží v Lůžkovém a sociálním centru pro seniory v Chrudimi. „Nejdříve to začalo klasickým zapomínáním, když se ale přidala rychlovarná konvice na plynovém sporáku, tak nám došlo, že už to normální není. Zvlášť po smrti mojí maminky se začal stav tatínka zhoršovat.“

Kam s nimi?

Péče o takového člověka vyžaduje téměř neustálou kontrolu a péči. Takže co teď? Můžete buď ukončit svoji práci a o nemocného se starat, pobírat příspěvek na péči, nebo zvolit domov seniorů s rozšířenou registrací o »domov se zvláštním režimem«. Provoz takového zařízení je ale vzhledem k všeobecnému zdražování a zároveň zastropované výši plateb od klientů a dalším nařízením velmi komplikovaný. A míst je málo. „Přitom každoročně těchto lidí přibývá a provoz těchto domovů je nezbytný,“ upozorňuje geriatr MUDr. Pavol Šalamon.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.