Rodina Pavla Dostála (†75) z Děčína si zoufá: Proč musel táta umřít? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Rodina Pavla Dostála (†75) z Děčína si zoufá: Proč musel táta umřít?

Za »tátou« jezdívala do domova i Pavla Vacková...
Za »tátou« jezdívala do domova i Pavla Vacková... (Foto Aha! – Michal Israel Volf, archiv rodiny, Domov Velké Březno)

Nastěhoval se do domova pro seniory, protože potřeboval celodenní dohled. Po dvou měsících rodina Pavlu Dostálovi (†75) z Děčína strojila pohřeb. Pozůstalí jsou přesvědčeni, že kdyby zůstal doma, mohl ještě žít.

Do Domova Velké Březno nastoupil Dostál prvního března. Trpěl Alzheimerovou chorobou, jiné neduhy ho prý netrápily. „Byl čiperný, veselý. Bohužel jeho nemoc vyžadovala stálou péči, kterou už maminka ani my vzhledem k práci nezvládali,“ popsala mužova nevlastní dcera Pavla Vacková. Domov je držitelem certifikátu Vážka, který vydává Česká alzheimerovská společnost organizacím, zaměřujícím se na pacienty s demencí. „Věřili jsme, že tu bude tatínek v nejlepších rukou,“ dodala. Jenže...

Krátce po přijetí se u něj prý objevily záchvaty zuřivosti a byl převezen do psychiatrické léčebny v Horních Beřkovicích. „Nikdo nám o tom ani neřekl. Dozvěděli jsme se to, až když jsme přišli na návštěvu,“ vzpomíná.

Jako horký brambor

V Beřkovicích onemocněl zápalem plic, a proto putoval do nemocnice v Děčíně. „Již před převozem do léčebny mu byla v domě seniorů podávána antibiotika. Bohužel stále nevíme, z jakého důvodu, a vypadá to, že měl zápal plic už tam,“ myslí si Vacková. Z nemocnice v Děčíně po dvou týdnech vrátili seniora zpátky na psychiatrii. „Jenže z Beřkovic ho po pár dnech opět poslali do Děčína s tím, že byl nedoléčený. Přehazovali si ho jako horký brambor,“ kroutí hlavou zdrcená žena s tím, že nevlastní táta v nemocnici na konci května zemřel.

Kde se stala chyba?

K lékařské zprávě se zatím rodina nedostala, a nemá tak přesné informace. Vedení domova se odvolává na rozhodnutí ošetřujícího lékaře. „O zdravotním postupu včetně lékařské indikace vždy rozhoduje lékař, ne ředitel ani kdokoliv z našich zaměstnanců,“ sdělil ředitel ústavu Tomáš Kříž a doplnil: „Konkrétní informace ze zdravotní dokumentace nejsem oprávněn vydat ani sdělovat a ani je jako ředitel nemám.“

Blízcí: Nesmí se to opakovat

Rodina chystá podat stížnost na Českou lékařskou komoru, na ministerstvo zdravotnictví i Českou alzheimerovskou společnost a zvažuje také trestní oznámení. „Chceme vědět, co se stalo. Zároveň bychom si přáli, aby se nic podobného nepřihodilo komukoli jinému. Kdybychom si tatínka nechali doma, určitě by dnes byl naživu,“ říká se slzami v očích Pavla Vacková.

Víte, že...

...Alzheimerova choroba je nejčastější typ demence, která nejčastěji postihuje lidi starší 65 let? Začíná problémy s pamětí a vrcholí ztrátou soběstačnosti.



Přečtěte si
Dianthos
12. 12. 2023 • 08:07

Ano, kdyby zůstal doma, mohl ještě žít. Ale... Pokud rodina dospěla k závěru, že není schopna se o něho postarat, tak proč to teď, zpětně, řeší? Jaký je život seniora, s takovou chorobou, pokud je někde zavřený v ústavu? Bez svých blízkých, bez svých zájmů, svého života?
Lidé odložení do ústavu tam přece nejsou proto, aby tam protrpěli roky neštěstí. Jsou tam proto, aby důstojně a v klidu zemřeli. A pro ně - čím dříve, tím lépe.

jana pecen
22. 9. 2023 • 09:33

Ono snad se lide s Alzžheimerem nedozivaji velkeho veku, tenprubeh je sice podivny, ale penicilin mel..

bona Chromík
6. 7. 2023 • 23:06

Naše zdravotnictví je v katastrofické situaci. Sám jsem prošel několika operacemi, ale vždy za špatným výsledkem operace nestáli sami dotyční lékaři, ale vždy nedodržení pooperační péče samotným pacientem tzn. mnou samým. Před samotným zákrokem jste přinucen pod nátlakem podepsat nevýhodnou smlouvu, kdy s veškerými negativními výsledky operace souhlasíte. To si v práci nemůžu dovolit, zaměstnavatel by mě okamžitě vyhodil, v práci si totiž za výsledky své práce musím ručit na 100%.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.