Česko se po Schwarzenbergovi loučilo s dalším šlechticem | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Česko se po Schwarzenbergovi loučilo s dalším šlechticem

Rozloučení s hrabětem Hugem Mensdorffem-Poullym (†94) , majitelem zámku v Boskovicích.
Rozloučení s hrabětem Hugem Mensdorffem-Poullym (†94) , majitelem zámku v Boskovicích. (Foto Blesk - Zdeněk Matyáš a archiv)

Jen 48 hodin po pohřbu knížete Karla Schwarzenberga (†85) se Česko loučilo s dalším příslušníkem tuzemské šlechty. Včera se na Blanensku konalo poslední rozloučení s Hugem Mensdorffem-Pouilly (†94), potomkem významného hraběcího rodu. Ten zemřel 21. listopadu v Praze.

Rozloučení s aristokratem, kterým proslul svým vybraným chováním i pevnými postoji, bylo značně komornější událostí než sobotní loučení se Schwarzenbergem ve Svatovítské katedrále. Tomu odpovídalo i místo pohřbu, kostel Svatého Jakuba v Boskovicích, který i tak byl zaplněn do posledního místa. „On byl bojovník. A jedna z věcí, která pro něj byla typická, bylo to, že se nikdy nepoddal,“ řekl včera šlechtic František Kinský (75). Obřad začal půl hodiny před polednem a probíhal dvojjazyčně v češtině i v němčině. V první řadě usedl jediný syn hraběte, vystudovaný matematik Jan Mensdorff (59).

Poslední rozloučení s hrabětem Hugo Mensdorff-Pouillym

Video se připravuje ...

Pohřební charita

Rakev, která byla zahalena v rodové vlajce, překvapivě neobklopila záplava květů. „Na přání rodiny zesnulého mohli lidé místo květinových darů finančně přispět na charitativní činnost Řádu Maltézských rytířů,“ vysvětlila právní zástupkyně šlechtické rodiny Iva Jonášková. Právě na činnost řádu chtěl příspěvky minulý týden i zesnulý Schwarzenberg. Mši celebroval brněnský biskup Vojtěch Cikrle (77). Hudební část obřadu otevřela i uzavřela slavná píseň Ave Maria. Nechyběl ani biblický cyklus Antonína Dvořáka a Largo z Novosvětské symfonie. Po skončení obřadu byla rakev s ostatky zesnulého uložena do hrobu na místním hřbitově po bok jeho rodičů, což bylo nebožtíkovo přání.

Zemi neopustil

Mensdorff na rozdíl od mnoha dalších šlechticů včetně svých bratrů vlast po komunistickém puči v roce 1948 neopustil. Po převratu byl tehdejší státní mocí persekvován. Měsíc před maturitou byl vyloučen z gymnázia, jako voják základní služby sloužil u Pomocných technických praporů, nějakou dobu strávil i v táboře nucených prací. Později se živil jako garážmistr nebo referent výrobního družstva pro zpracování plastu. Během uvolnění poměrů v roce 1968 navštívil i s manželkou Barborou (†67) Paříž, oba se však do Československa vrátili. Od roku 1986 byl rozvedený.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.